Solkräm för barn – BÄST I TEST enligt barnfamiljerna

Solkräm för barn - BÄST I TEST enligt barnfamiljerna 2018

Vilken solkräm för barn är bäst i test? LOPPI.se lät fyra barnfamiljer testa solkräm från de mest populära märkena för att hitta det mest prisvärda alternativet. Du hittar resultatet här!

Artikeln innehåller annonslänkar.

Sommaren är här med varma och soliga dagar, och såväl barn som vuxna vill ut och njuta. Vi hurrar för att vi slipper bråka med overaller och borttappade vantar – men svär istället över det eviga smörjandet. Att skydda sig mot solen är viktigt, och som förälder är det ditt ansvar att barnen har det skydd som behövs för att inte skadas av solens starka strålar. Förra året, 2018, fick några mammor vara med i en testpanel – det här blev resultatet.

Läs också: ”9 tips för att få barnen att leka utomhus i sommar”

Solkräm = en smaksak

Vilken solkräm för barn ska man då satsa på om man vill ha ett prisvärt alternativ som gör jobbet? LOPPI kallade in en testpanel bestående av mammorna Jennie-Lie Wickström, Emmelie Andersson, Sandra Jehrndal och Linda Lindkvist och rustade dem med solkräm för barn från de allra mest populära solkrämsmärkena enligt LOPPIs läsare*.

De flesta av solkrämerna på marknaden idag håller hög kvalitet och omdömena som kom tillbaka från LOPPIs testpanel visade att det här med solkräm för barn är mycket av en smaksak. Är det viktigaste för dig att flaskan inte läcker i väskan? Eller att barnen själva kan förse sig med solkräm? Eller vill du kanske vara säker på att en solkräm för barn är helt ekologisk och utan parabener? Det finns solkräm för alla! Bäst i test 2018 enligt barnfamiljerna blev ACO Kids active sun spray som kommer i sprayflaska och snabbt sjunker in i huden. Förstaplatsen delades med roll-on-solkrämen Nivea sun kids caring roll-on som enkelt rullas på huden och inte tar stor plats i väskan. Ta del av alla resultat och hitta den solkräm som passar dina barn bäst nedan!

TEST: Solkräm för barn

ACO Kids active sun spray spf 50 – bäst i test

Pris: cirka 129 kr

Trebarnsmamman Jennie-Lie Wickströms betyg: 4 av 5
”Väldigt lättarbetad, den här försvann snabbast i huden. Dock lite rinnig. Sprayflaskan är lätt för en vuxen att använda men barnen kan inte spraya på sig själva. En perfekt blandning av förtroendeingivande och lekfull förpackning. Absolut prisvärd.”

Trebarnsmamman Emmelie Anderssons betyg: 5 av 5
”Lättapplicerad, lättdoserad och lämnar ingen kladdig hud. Bra med sprayfunktion och hård flaska så att krämen inte trycks ut ofrivilligt. Helt klart prisvärd!”

Emmelie tyckte att det var smidigt med solkräm i sprayflaska

Trebarnsmamman Emmelie tyckte att sprayflaskan var smidig.

Tvåbarnsmamman Sandra Jehrndals betyg: 2 av 5
”Sprayfunktionen gör det svårt att applicera krämen, men behöver ofta spraya många gånger för att få skydd till hela kroppen. Det är extra svårt att applicera sprayen i ansiktet. Otymplig flaska. Okej pris, men jag hade valt en annan typ av solkräm.”

Tvåbarnsmamman Linda Lindkvists betyg: 5 av 5
”Flaskan är lätt att hålla i handen och lätt att smörja ut. Man känns återfuktad efter att ha smorts med den. Sprayfunktionen minskar risk för att smuts kommer in i krämen. Absolut prisvärd.”

Läs också: ”Så undviker du sommarens faror – LOPPIs olycksguide”

Nivea sun kids caring Roll-on – bäst i test

Pris: cirka 74 kr

Trebarnsmamman Jennie-Lie Wickströms betyg: 5 av 5
”Det här är vår favorit! Förpackningen är det absolut bästa. Lätt att skruva av korken, lätt för barnen att rulla på sig solkräm själva och det kommer lagom mycket produkt. Hade gärna sett den i spf 50!”

Trebarnsmamman Emmelie Anderssons betyg: 4 av 5
”Bra att ha i väskan när barnen snabbt behöver smörjas på språng. Lätt att applicera, men tråkigt med liten förpackning. Smidigt med rollfunktionen! Prisvärd.”

Tvåbarnsmamman Sandra Jehrndals betyg: 4 av 5
”En lätt och smidig solkräm som lätt får plats i väskan. Lätt att applicera med roll-on-funktionen. Hade gärna sett en variant med spf 50 när den ändå ska vara anpassad för barn. Väldigt lätt att hantera förpackningen, prisvärd!”

Tvåbarnsmamman Linda Lindkvists betyg: 3 av 5
”Bra att ha som komplement för vissa delar av kroppen. Lätt att ha i handväskan och plocka fram när det behövs. Roll-on-funktionen är smidig men jag tänker att det borde komma in en hel del bakterier i krämen om den används av flera personer. Jag föredrar att ha 50 i spf på barnen. Känns inte prisvärd som huvudsaklig solkräm, men ett bra kompletterande alternativ.”

Bamse by CCS solkräm spf 50

Pris: 129 kr

Trebarnsmamman Jennie-Lie Wickströms betyg: 4 av 5
”Roligt för barnen med Bamse! Känns som en väldigt traditionell solkräm som måste smörjas ett bra tag för att den ska sjunka in i huden. Absolut prisvärd, men tuben blir väldigt hal när man smörjt en gång och ska ta mer”

Trebarnsmamman Emmelie Anderssons betyg: 3 av 5
”Lätt att smörja ut, men den blir väldigt rinnig om den ligger i väskan på stranden vilket gör att det lätt kommer för mycket. Prisvärd.”

Tvåbarnsmamman Sandra Jehrndals betyg: 4 av 5
”Lekfull och mild solkräm som är parfymfri. Lätt att smörja in, och rolig för barnet i och med designen. Locket känns lite lätt att öppna vilket kan innebära risk för att den åker upp i väskan. Absolut prisvärd.”

Tvåbarnsmamman Linda Lindkvists betyg: 4 av 5
”Att det är en seriefigur på gör det lättare att få barnen att gilla krämen och stå still vid insmörjning. Mindre bra är att det blir som en oljig hinna efter att man smort som ligger kvar ett bra tag. Tuben är lätt att hantera, även för barnen, det gillar vi! Prisvärd.”

Eucerin sensetive Kids sun spray spf 50

Ta del av resultatet i LOPPIs solkrämstest här!

Pris: cirka 140 kr

Trebarnsmamman Jennie-Lie Wickströms betyg: 3 av 5
”Skönt att den är krämig i konsistensen så att det inte rinner överallt, men tråkig förpackning, den här var svårast att få barnen att vilja ha på sig. Sprayflaskan är smidig för en vuxen att använda, men barnen kan inte spraya på sig själva. Andra solkrämer i testet känns mer prisvärda än denna.”

Trebarnsmamman Emmelie Anderssons betyg: 5 av 5
”Det här är en favorit sen innan för mig när jag handlar solkräm för barn. Enkel att applicera, och plus för sprayfunktionen. Bra med hård förpackning! Absolut prisvärd.”

Tvåbarnsmamman Sandra Jehrndals betyg: 2 av 5
”Överlag föredrar jag inte solkräm i sprayform därför det kommer en så liten mängd i varje sprut. Det tar för lång tid att smörja kroppen, tycker jag, och barn tycker kanske inte alltid att det är så jättekul att bli insmorda. Förpackningen känns stor och otymplig. Okej pris för så mycket solkräm, men jag hade valt en annan sort.”

Tvåbarnsmamman Linda Lindkvists betyg: 5 av 5
”Lätt att applicera och sjunker in snabbt. Sprayen gör det lättare att fördela på kroppen. Sen är den inte så fet så den lämnar inte den där oljiga hinna på huden. Lätt att ha flaskan i handen, den glider inte ur handen som andra solkrämer lätt kan göra efter att man smort in sig. Absolut prisvärd.”

Linda testar solkräm tillsammans med dottern

Linda tyckte att solkrämen från Eucerin hade många fördelar.

Eco cosmetics Baby & kids neutral sun cream spf 50+

Pris: cirka 175 kr

Trebarnsmamman Jennie-Lie Wickströms betyg: 2 av 5
”Superbra med en ekologisk variant med bra innehåll. Tyvärr var den svårarbetat och luktade inte så gott. Det var svårt att pumpa ut krämen och barnen kunde inte få ut nåt själva alls. Det i kombination med priset gör att den inte känns prisvärd.”

Trebarnsmamman Emmelie Anderssons betyg: 4 av 5
”Bra att ha i väskan. Liten och smidig och enkelt att trycka ut lite solkräm till näsan om skyddet behöver bättras på. Dryg! Den luktar lite konstigt trots att den ska vara doftfri. Dock för dyr.”

Tvåbarnsmamman Sandra Jehrndals betyg: 5 av 5
”Helt klart en av våra favoriter, vi gillar att den är 100% neutral. Snäll mot huden och skapligt lätt att smörja in. Minus för att den snabbt tar slut då den innehåller rätt lite solkräm. Flaskan är lätt att hantera och smidig att slänga ner i väskan.”

För Sandra Jehrndal och sonen var solkrämen från Eco cosmetics en av favoriterna

Tvåbarnsmamman Linda Lindkvists betyg: 4 av 5
”Känns väldigt skyddande, men är svår att fördela ut på huden. Gillar att den är 100% naturlig och inte innehåller parabener. Att den verkar direkt är också ett stort plus. Inte så dryg, och aningens oljig i alla fall i början. Liten och smidig flaska med pump. Har många fördelar, men hade valt andra alternativ före denna.”

Läs också: ”Skydda barnen från solen med rätt kläder i sommar”

EVY sunscreen mousse spf 50

Pris: cirka 190 kr

Trebarnsmamman Jennie-Lie Wickströms betyg: 5 av 5
”Moussekonsistensen gör det som en lek att smörja in sig. Barnen skrattade otroligt mycket när det fräste till och kom en massa skum ur flaskan! Dessutom sjönk den in i huden lätt. Priset svider lite, men den är så rolig att vi skulle kunna kosta på oss den nån gång per sommar.”

Jennie-Lies tvillingar testar solkräm från Evy

Jennie-Lies tvillingar tyckte att det var roligt med solkräm i mousseform.

Trebarnsmamman Emmelie Anderssons betyg: 2 av 5
”Den sitter bra, men det är svårt att få ut en mousseboll på barnens hud. Jag förstår inte vitsen med mousse, det är svårt att dosera tycker jag. För dyr.”

Tvåbarnsmamman Sandra Jehrndals betyg: 4 av 5
”Sjunker in bra och snabbt. Huden blev dock väldigt klibbig. Flaskan är lätt att hantera, inga lock som lätt öppnas i väskan eller blir kladdiga och fyllda med sand och smuts. Något dyr.”

Tvåbarnsmamman Linda Lindkvists betyg: 3 av 5
”Känns väldigt klibbig i första steget men sjunker snabbt in och lämnar en relativt len yta. Den torkade väldigt snabbt på huden, nästan för snabbt då det var svårt att veta om man fått ut den på alla ställen. Känns inte så dryg. Har många fördelar men priset känns lite väl högt.”

Apoteket sollotion barn spf 50

Vilken solkräm för barn är bäst i test?

Pris: cirka 129 kr

Trebarnsmamman Jennie-Lie Wickströms betyg: 3 av 5
”Den är krämig, men det känns inte som att den går in helt i huden utan snarare ligger som ett litet lager som känns kletigt. Tuben är enkel att hantera, även om man är lite kladdig om händerna. Kommer lite väl mycket om barnen för klämma själva. Helt okej pris!”

Trebarnsmamman Emmelie Anderssons betyg: 3 av 5
”Enkel att smörja ut och smidigt att få ut mycket. Blir dock lätt kladdigt i locket, och huden blir lite kladdig så att sand lätt fastnar.  Precis som Bamsekrämen blir den väldigt lättflytande i värmen.”

Tvåbarnsmamman Sandra Jehrndals betyg: 4 av 5
”Väldigt prisvärd, lätt att applicera och dryg. Det kommer lätt lite för mycket ur tuben vilket gör att den inte är lämplig för barn som vill smörja sig själva. Plus för att den räcker länge! Prisvänligt alternativ för alla plånböcker.”

Tvåbarnsmamman Linda Lindkvists betyg: 4 av 5
”Dryg och vårdande. Lätt att smöja ut. Jag gillar att den är oparfymerad men det är ändå en doft i den jag inte gillar. Tuben är smidig att hantera. Känns prisvärd, men jag gillar andra produkter i testet bättre.”

*Här kan du läsa mer om LOPPIs policy för redaktionella produkttester.

 

Ringde du dina föräldrar direkt när det uppstod ett problem eller gjorde du alltid det som andra förväntade sig av dig? Då kan du ha blivit curlad som barn. Se tecken i videon nedan.

Läs också

 1. 15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag
 2. 10 sätt att handla miljösmart till familjen

12 kommentarer

 1. Camilla skriver:

  Solskydd från EVY trycker man ut som mousse i handen, för att sen smörja ut den mellan händerna så att den blir som en kräm. Då blir den mycket lättare att hantera än att försöka smörja ut en hög med mousse. Den är vattenresistent och lägger sig över hela det översta hudlagret, inte bara på ytan som andra, så den försvinner inte lika lätt vid bad eller handdukstorkning. När man vet det kanske man tycker att den är mer prisvärd. Själv älskar jag den!

  1. LOPPI skriver:

   Tack Camilla för att du delar med dig av din erfarenhet av solkrämen! Det är helt klart en smaksak det där, och ju fler som kan bidra med omdömen desto bättre! 🙂 /Redaktionen

 2. Cicci skriver:

  Jag köpte en roll om i 50. Då var den vit istället. Jättebra!

  1. LOPPI skriver:

   Ja, det finns en annan variant med roll on-funktion som är i spf 50! 🙂 /Redaktionen

 3. Marlene skriver:

  Då allergier ökar samt att man även hör allt fler med solallergi vill jag rekommendera Eucerins sun sensitivity faktor 50 som är utvecklad för att även minska den allergiska reaktionen. Dock ska de med solallergi vara försiktig med solexponeringe.

  1. LOPPI skriver:

   Tack för tips Marlene! 🙂 /Redaktionen

 4. Cathrin skriver:

  Tycker själv det är självklart att inte smörja in mitt barn med kräm som innehåller parabener och en uppsjö ingredienser som ingen ens kan uttala. Väldigt konstigt att ni har ett test där endast en är ekologisk och lika konstigt att inte testföräldrarna tycks lägga notis om vad de smörjer in sina barn med utan bara verkar bry sig om priset.

  1. LOPPI skriver:

   Hej Cathrin! Den här gången valde vi att fokusera på användarvänlighet i och med att vi inte har resurser att analysera krämernas innehåll, dock är alla krämer godkända att säljas för användning på barn i Sverige. Här kan du läsa mer om hur vi väljer ut vilka produkter som är med i testet: https://loppi.se/policy-kring-produkttester-pa-loppi-se-och-vimedbarn-se/ Allt gott! /Redaktionen

 5. Ekomom skriver:

  Trist att ni bara har med en ekologisk solkräm i testet. Finns många bra sorter som jag tycker är bättre och mer prisvärda. Övriga solkrämer i testet tycker jag är skit innehållsmässigt.

  1. LOPPI skriver:

   Hej Ekomom! Här kan du läsa mer om hur vi väljer ut vilka produkter som är med i våra tester: https://loppi.se/policy-kring-produkttester-pa-loppi-se-och-vimedbarn-se/ 🙂 Allt gott! /Redaktionen

 6. Caroöa skriver:

  Saknar La Roche-Posay i testet. Den är anpassad för barn med extra känslig hud och min absoluta favorit. Lite kladdig, men väldigt dryg, så det höga priset avskräcker inte.

  1. LOPPI skriver:

   Hej Carola! Tack för tips. 🙂 Här kan du läsa mer om hur vi väljer ut vilka produkter som är med i våra tester: https://loppi.se/policy-kring-produkttester-pa-loppi-se-och-vimedbarn-se/ Allt gott! /Redaktionen

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.