Earth hour 2019 – därför släcker vi ner

Den 30/3 2019 klockan 20:30-21:30 är det Earth Hour. Då släcker vi ner alla lampor. Vet du varför vi gör det? Här är svaret och 3 andra tips på hur du kan påverka klimatet. 

Earth Hour startade för över tio år sedan som en enkel symbolhandling för klimatet. Med åren har det vuxit och nu engagerar den varje år hundratals miljoner människor i allt fler länder. Förra året deltog 188 länder. Vet du varför du ska släcka lamporna? Det är för att ge politikerna en signal om att ta krafttag för klimatet. Vi på LOPPI släcker lamporna den 30/3, gör du?

3 tips för att inte bidra till mer förlust av biologisk mångfald och klimatutsläpp:

1. Bilen

Tar du bilen i onödan? Visste du att våra inrikes transporter och resor står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Personbilarna bidrar mest och släpper ut mer än hälften, 10 miljoner ton. Fundera över om du kan minska ditt bilkörande.

2. Biffen

Produktionen av vår mat leder till att många djur och växter hotas, haven förorenas och jordens resurser ansträngs allt mer. Om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra planeter. Köttkonsumtionen ökar över hela världen. I Sverige äter vi i snitt 50–55 kg kött per person och år, vilket är ungefär dubbelt så mycket som på 1970-talet. Kan du äta mindre kött?

3. Bostaden

Med enkla medel kan du minska ditt ekologiska fotavtryck från bostaden. Vi kan alla hjälpas åt att spara energi och hejda klimatförändringarna. Ett tips är att byta ut alla lampor till effektiva och bra LED-lampor. Släck lämpor när de inte behövs och dra ur mobilladdare när de inte används. Spar på varmvattnet, dra ner temperaturen en grad och tvätta i 30 grader istället för 40. Många bäckar små!

Källa: wwf.se

Miljöhjältar 2019

Miljöhjältar 2019 bidrar vi med vårt strå till stacken och tar vårt ansvar för miljön. Där kan du läsa mer om tips på vad du kan göra i vardagen för att förbättra vår miljö och vårt klimat.

Till Miljöhjältar 2019 ››

Läs också

  1. 3 eko-mellis barnen kommer älska
  2. Viktiga varor att byta till ekologiskt
  3. 10 sätt att handla miljösmart till familjen