10 insatser att göra för miljön i sommar

Sommaren är äntligen här och vi har massa veckor med sol, bad och glass framför oss. Sommaren är också den perfekta tiden att göra lite extra insatser för miljön utan att det behöver vara någon extra ansträngning. Här under har vi listat våra 10 bästa tips på enkla saker du kan göra för miljön under sommaren. Följer du någon av våra tips får du gärna lägga ut en bild på instagram med hashtagen #mittstråtillstacken så kommer vi lyfta dig på @loppisveriges instagram 🌻

1. Vattna tidigt på morgonen eller kvällen

barn som vattnar

Under sommaren behöver blommorna och växterna mycket vatten för att inte torka ut men om du vattnar på dagen när det är som varmast kommer en stor del av vattnet avdunsta vilket innebär att du måste vattna mycket mer för att göra växterna glada. Om du istället vattnar tidigt på morgonen eller sent på kvällen undviker du att massa vatten går till spillo.

Källa: Odla.nu

 

2. Testa nya saker på grillen

Att grilla är en av dom stora höjdpunkterna på sommaren. Ofta grillar man någon köttbit eller korvar och då och då en halloumiskiva. Men det finns så mycket mer saker som faktiskt passar förvånansvärt bra på grillen. Vi rekommenderar att du i sommar testar att grilla spetskål, avokado, persikor och vattenmelon. Kanske hittar du en ny favorit!

Källa: Foodpharmacy, se

 

3. Lyssna på miljöpoddar

Hur härligt är det inte att ligga i en solstol eller hängmatta och lyssna på poddar under sommaren? Vi här på LOPPIkontoret kommer i sommar varva lättsmälta poddar som När livet händer med Kenza och Dani och Tvillingpodden med Jessica och Angelica Lagergren med några miljöpoddar. Vi har tidigare samlat 6 av våra bästa miljöpoddar här så spana in den här artikeln för inspiration.

 

4. Pocka jordgubbar, hallon och andra sommarbär

Få saker känns lika somriga som att plocka bär direkt från plantan och äta på plats eller samla för att sen baka en paj. Har du inga vilda bär hemma så kan du istllet besöka gårdar med självplock. Dessa finns över hela landet så är bara att söka dig fram till närmsta. Att plocka bär är dessutom en aktivitet som barnen oftast gillar. Winwin helt enkelt!

 

5. Återbruka!

Alla hoppas vi på en varm och solig sommar men några dagar regn är ändå välkommet. Regnet behövs för skörden, bönderna, skogen och mycket mer. Under dessa regniga dagar myser man gärna hemma och varför inte då passa på att återbruka något du har hemma. Vi blev så inspirerade av Moa Hellström som gjorde om sin killes gamla skjorta till en klänning till dottern. Så smart!

 

6. Ta tillvara på regnvattnet

En annan sak man kan passa på att göra när det regnar är att spara på regnvattnet. Genom att sätta en tunna under stupröret kan du samla vatten under en regnig dag och sen använda det för att vattna trädgården på en dag då det inte regnar. Vissa växter så som rhododendron, hibiskus, ljung, hortensia, kamelia, azalea och silverkalla kommer bli extra glada av att få just regnvatten.

Källa: Ekosajten.se

 

7. Häng tvätt utomhus

Alla vet att barnfamiljer tvättar OFTA och då är det extra smidigt att kunna använda torktumlaren för att torka kläderna så man slipper ha dom hängande överallt. På sommaren kan man istället (om man har plats) hänga tvätten utomhus. Tvätten torkar snabbt i vinden och värmen och luktar dessutom extra gott efter ett par timmar ute.

 

8. Släck lamporna

På sommaren har vi turen att ha det ljust nästan hela dygnet och behöver egentligen knappt använda lampor alls. Men det är också lätt att av vana tända dom och sen glömma släcka just eftersom det redan är så ljust hemma. Ta ett litet extra varv innan du går hemifrån för att undvika att ha lamporna igång i onödan.

Källa: WWF.se

 

9. Lek i skuggan

När man är ute och leker under sommaren är det extra viktigt att skydda huden som solens starka strålar. Solkräm är ett av dom vanligaste sätten men solkräm kan faktiskt vara ganska dåligt för både dig och naturen. Att leka under skuggan eller använda svala men täckande kläder är två sätt att skydda dig och dina barn utan att behöva använda solkräm.

Tips: Spana in Kalanis UV-kläder

Källa: naturskyddsföreningen.se

 

10. Tänk en extra gång innan du semestershoppar

Det är ju något extra gulligt med små baddräkter och bikinisar, söta sommarklänningar och små sandaler. Men innan du trycker på “beställ” så tänk efter en extra gång hur mycket dom här plaggen faktiskt kommer användas och hur mycket nytta ni kommer ha av dom. Onödig konsumtion är ett stort problem för vår planet och sanningen är att dom där små helst springer runt i blöja när det är varmt.

 

Glad klimatsmart sommar önskar LOPPIgänget