10 insatser att göra för miljön i sommar

klimathjälte

Sommaren är äntligen här och bjuder på soliga dagar fyllda med lek, bad och glass. Det är också ett perfekt tillfälle för hela familjen att göra en insats för miljön. LOPPI har tagit fram 10 tips på enkla saker du kan göra för en hållbar värld i sommar.  

1. Vattna tidigt på morgonen eller kvällen

sommar miljö barn

Foto: Unsplash

Under sommaren behöver blommor och växter extra mycket vatten för att inte torka. Att vattna mitt på dagen när temperaturen är högst kan vara ineffektivt. En stor del av vattnet kommer nämligen avdunsta, vilket innebär att du måste vattna mycket mer för att göra växterna glada. Om du istället vattnar tidigt på morgonen eller sent på kvällen undviker du att vattnet går till spillo.

 

2. Grilla vegetariskt

grilla på sommaren

Foto: Unsplash

Att grilla är en av de stora höjdpunkterna på sommaren. Ofta grillar man någon köttbit eller korvar, men glömmer bort att det finns vegetariska alternativ. Det finns så mycket saker som faktiskt passar förvånansvärt bra på grillen. Vi rekommenderar att du i sommar testar att grilla spetskål, avokado, persikor och vattenmelon. Kanske hittar du en ny favorit!

 

3. Lyssna på miljöpoddar

Foto: Unsplash

Hur härligt är det inte att ligga i en solstol eller hängmatta och lyssna på poddar under sommaren? Värva gärna lättsamma podcasts med informativa miljöpoddar. Podcast är även det perfekta tidsfördrivet under en roadtrip med familjen! Låt barnen ta del av innehållet och uppmana dem till att reflektera. Hela familjen kommer lära sig en hel del som både inspirerar och motiverar till att värna om miljön. Vi har tidigare samlat 6 av våra bästa miljöpoddar här – spana in artikeln för inspiration.

 

4. Plocka jordgubbar, hallon och andra sommarbär

jordgubbar

Foto: Unsplash

Få saker toppar sommarkänslan som uppstår när det finns möjlighet att plocka bär direkt från naturen. Ät bären på plats eller samla ihop för att baka en mumsig paj. Har du inga vilda bär hemma kan du istället besöka gårdar med självplock. Dessa finns över hela landet, det är bara att söka dig fram till den närmsta. Att plocka bär är dessutom en aktivitet som barnen oftast gillar. Win-win helt enkelt!

 

5. Återbruka – istället för att köpa nytt

Alla hoppas vi på en varm och solig sommar – men några dagar regn är ändå välkommet. Regn behövs för skörden, bönderna, skogen och mycket mer. Under dessa regniga dagar myser man gärna hemma och varför inte då passa på att återbruka något du har hemma. Utmana dig själv och familjen att sy om gamla kläder för att ge dem nytt liv. Vi blev så inspirerade av Moa Hellström som gjorde om sin killes gamla skjorta till en klänning till dottern. Så smart!

 

6. Ta tillvara på regnvattnet – minska vattenförbrukningen

regn

Foto: Unsplash

En annan sak man kan passa på att göra när det regnar är att spara på regnvattnet. Genom att sätta en tunna under stupröret kan du samla vatten under en regnig dag som kan användas för att vattna växter i trädgården. Du sparar inte bara in på miljöns resurser – utan även på vattenräkningen! Växter som rhododendron, hibiskus, ljung, hortensia, kamelia, azalea och silverkalla kommer bli extra glada av att just få regnvatten.

 

7. Häng tvätt utomhus

hänga tvätt ute

Foto: Unsplash

Alla vet att barnfamiljer behöver använda tvättmaskinen ofta. För att snabba på processen föredrar även många torktumlare över ett gammalt hederligt tvättställ. Tyvärr är maskinerna inte särskilt skonsamma för miljön då de drar mycket el. På sommaren kan man istället (om man har plats) hänga tvätten utomhus. Tvätten torkar snabbt i vinden och värmen och luktar dessutom extra gott efter ett par timmar ute.

 

8. Släck lamporna – spara på miljön

Foto: Shutterstock / Dennis Productions

På sommaren har vi turen att ha det ljust nästan hela dygnet och behöver egentligen knappt använda lampor alls. Ändå kanske man tänder lampor av ren vana och glömmer bort att släcka dem, eftersom det redan är så ljust hemma. Ta ett litet extra varv innan du går hemifrån för att undvika att ha lamporna igång i onödan.

 

9. Lek i skuggan

Foto: Unsplash

Alla behöver tänka på att skydda sin hud från solens starka strålar under sommaren. Även om solkräm är ett av de vanligaste sätten för att blockera UV-strålarna så kan solkräm innehålla ämnen som är dåliga för både dig och naturen. Att leka under skuggan eller använda svala men täckande kläder är två sätt att skydda dig och dina barn – utan att behöva använda solkräm.

Tips! Spana UV-kläder Bäst i Test för barn.

 

10. Tänk på miljön en extra gång innan du semestershoppar

Foto: Unsplash

Det är ju något extra gulligt med små baddräkter och bikinisar, söta sommarklänningar och små sandaler. Men innan du trycker på ”beställ” så tänk efter en extra gång hur mycket de nya klädesplaggen faktiskt kommer att användas. Onödig konsumtion är ett stort problem för vår planet och sanningen är att dom där små helst springer runt i blöja när det är varmt.

Läs också

  1. Därför vill du byta till tygblöjor – vi guidar dig!
  2. 14 livsviktiga tips till dig som bilar med barn i sommar