Därför vill du byta till tygblöjor – vi guidar dig!

Barn med tygblöja med nalletryck.

Miljön, bebisens hud eller din plånbok – frågan är vem som tackar dig först när du byter ut engångsblöjorna mot tygblöjor! Läs vår kompletta guide här.

Du behöver inte gå “all-in”

Tygblöjor är det plast- och giftfria alternativet till de vanliga engångsblöjorna. Men innan du avfärdar dem för tidigt – läs LOPPIs kompletta guide till tygblöjor här. För det finns väl ingen som säger att du inte kan kombinera?

5 fördelar med tygblöjor

Har du också funderat över vad det döljer sig för mikroplaster och kemikalier i engångsblöjor? Ja, det tåls att grubbla över. Med tygblöjor behöver du inte fundera så mycket. Att använda tygblöjor är mycket enklare än man tror, du behöver mest tvätta dem.

1. Det behövs inte lika många som pappersblöjor

Här har du en chans att spara pengar. Istället för att det ska gå åt tusentals engångsblöjor räcker det med ett 20-tal tygblöjor. Det blir någon tvätt extra men det ständiga sopberget kan äntligen börja minska.

2. Du TJÄNAR nästan pengar på att använda tygblöjor

Tygblöjor kräver en investering i början men de har även ett bra andrahandsvärde – jo, faktiskt! Många säljer vidare blöjorna när de inte behövs längre. Det är också bra för dig som vill testa på först för att hitta rätt tygblöja för era behov. De blöjor du inte säljer vidare går dessutom att återvinna.

3. Vem har sagt att blöjor inte kan vara snygga?

Engångsblöjans design är inte så imponerande, även om det kan dyka upp någon fin detalj här och där. Tygblöjor öppnar upp möjligheten att till och med matcha blöjan med barnets kläder. Det finns mängder av blöjskal med snygga motiv. Även de mest basic blöjorna ser roligare ut än pappersblöjan.

4. Snäll mot huden

Om blöjeksem eller rodnader är ett problem kan ett byte till tygblöjor göra livet lite bättre. Tygblöjor andas bra och innehåller inte några kemiska ämnen. Något att tänka på för att undvika blöjeksem är att tygblöjan kan behöva bytas oftare eftersom den är mindre absorberande än engångsblöjan.

5. Ingen kan göra allt men alla kan göra något

Vi måste börja tänka mer på miljön och försöka minska användandet av engångsartiklar. Ett blöjbarn använder i genomsnitt 6 300 engångsblöjor. Det blir över 15 000 kronor bara för blöjor och över 1 500 kilo avfall. För att tillverka 6 300 blöjor behövs 3 433 500 liter vatten jämfört med 38 325 liter för att både tillverka och tvätta tygblöjor i 2,5 år i en tvättmaskin som förbrukar i genomsnitt 105 liter.

Guiden till den perfekta tygblöjan

Det är bra att fundera på vad man har för behov för att kunna välja det system som passar en bäst. LOPPI har pratat med Claudia Nürnberg, expert på tygblöjor, som berättar om de vanligaste systemen.

– Tänk på vad som är viktigt för dig, när du vill använda tygblöjor och vad du har för förutsättningar. Ska de vara så billiga som möjligt? Lätta att använda? Har du kanske inte en egen tvättmaskin och behöver ett system som genererar så lite tvätt som möjligt? Vill du använda tygblöjor främst hemma eller är du mycket ute? säger Claudia.

Två bebisar med färggladaa tygblöjor.

Foto: Auribe/Shutterstock

Tips! Köp några blöjor begagnat för att testa och hitta rätt – det är lättare när man har blöjorna i handen. Här är den enkla guiden:

All-in-one (AIO)

I allt-i-ett-blöjan är alla delar som behövs fastsydda i blöjan, vilket gör den (nästan) lika enkel att använda som en engångsblöja.

– Allt-i-ett-blöjan funkar efter samma princip som engångsblöjor bara att man inte kastar dem utan lägger dem i tvätten. Vid varje blöjbyte lägger man hela blöjan i tvätten och tar en ny blöja. Utsidan består av ett vattentätt material som kan andas och på insidan finns material som suger upp kiss och bajs, säger Claudia.

Fördelar: Mycket enkla att använda för barnvakt eller förskola, enkelt att tvätta och torka.
Nackdelar: En dyrare variant, det blir mycket tvätt.

All-in-two (AI2)

Med allt-i-två-blöjan blir blöjbyten enkla och tvättkorgen fylls inte lika snabbt. Blöjan består av två separata delar – en vattentät blöjbyxa och uppsugande material. Det uppsugande materialet kan vara vikblöjor, prefolds eller inlägg.

– Ibland kallas detta systemet också för SIO – Snap-in-One. Då finns det knappar på blöjans insida där man knäppa i passande inlägg. Fördelarna med SIO systemet är att inläggen inte kan åka runt eller knöla ihop sig, lägger hon till.

Fördelar: Relativt enkelt system, prisvärt, mindre tvätt.
Nackdelar: Lite mer jobb jämfört med AIO.

Hybridblöja (AI3)

Hybridblöjan består av tre delar som man måste sätta ihop innan användning.

– Vid blöjbyte behöver man oftast bara byta ut den uppsugande delen och ytterbyxan och den inre blöjan använder man flera gånger. Ytterbyxan består oftast av bomull och har som uppgift att hålla den inre blöja som är den vattentäta delen på plats. Det uppsugande materialet placeras alltså i den inre blöjan, förklarar hon.

Fördelar: Prisvärd eftersom man inte behöver så många ytterbyxor, torkar snabbt, väldigt lite tvätt.
Nackdelar: Lite mer jobb vid blöjbyte, det behövs en viss inlärningsfas.

Pocketblöja

– Pocketblöjan har precis som allt-i-ett-blöjor ett vattentätt material som kan andas på utsidan, men på insidan finns bara ett tunt lager tyg som har en öppning och i denna öppningen lägger man det uppsugande materialet, säger hon.

Fördelar: Lätta att sätta på när de är förberedda, enkelt för barnvakt, lätt att öka eller minska det uppsugande materialet, torkar oftast snabbt.
Nackdelar: Mycket tvätt (hela pocketblöjan och alla inlägg måste tvättas varje gång), mer tidskrävande vid tvätt eftersom man måste ta ut inläggen innan tvätt och förbereda blöjan inna användning.

Formsydd blöja

Den formsydda blöjan ser ut som en AIO. Den består endast av en blöja i uppsugande tyg och behöver därför ett separat vattentätt skal i PUL eller ull.

– En formsydd blöja ser ut som en färdig blöja, men saknar den vattentäta delen på utsidan och behöver en blöjbyxa över. De används gärna på natten eftersom de absorberar mycket bra och passformen gör de extra läckagesäkra, berättar hon.

Fördelar: Hög uppsugningsförmåga, lätt att använda.
Nackdelar: Torkar oftast långsam, kan upplevas som klumpig.

Vikblöja

Vikblöjan består av ett multifunktionellt tygstycke och som namnet avslöjar går den att vika på flera sätt. Den kan fästas på olika sätt men ett blöjskal i form av PUL eller ull behövs också för att hålla tätt.

Blöjbyxor

En blöjbyxa kan antingen vara av PUL eller ull, och är det vattentäta skalet över blöjor där det inte ingår. Kan användas över vikblöja, formsydd blöja eller med ett inlägg. Funktionen är densamma som AI2, skillnaden är att inläggen inte knäpps fast i skalet. Detta tillåter en att blanda mellan olika märken och skapa den blöja som passar era behov bäst.

Sova med tygblöja på natten – håller det tätt?

En del tycker att det är läskigt med tygblöjor på natten, men det brukar gå fint om man väljer rätt blöja. Om den sitter rätt behöver man inte oroa sig över att den inte ska hålla tätt. Det finns några saker som är bra att hålla koll på när man förbereder för natten:

Barn kissar mindre på natten – men oftast mer på en gång. Därför behövs en blöja med bra och snabb absorberingsförmåga och som har ett skal som inte lätt blir fuktigt.

– Formsydda blöjor består oftast av bambuviskos som kan absorbera mer än engångsblöjor och används därför gärna på natten. Fördelen med tygblöjor på natten är att de inte tappar formen och är därför mer läckagesäkra än engångsblöjor, säger Claudia.

OBS! Tänk på att formsydda blöjor behöver en blöjbyxa över för att bli vattentäta.

Det här måste du tänka på när du förvarar och tvättar tygblöjor

Kisset – och bajset

Det är ofta den här delen av tygblöjor som vissa rynkar näsan åt – men det blir snabbt det nya normala. Vid blöjbyten med bara kiss tar man av blöjan eller eventuella inlägg. Om det är bajs i blöjan kan det skakas eller sköljas av ner i toaletten.

– Amnings- eller ersättningsbajs är vattenlösligt och har man en bra tvättmaskin behöver man inte förbehandla tygblöjor av barn som bara dricker mjölk. Börjar barnet äta mat måste man antingen sköljer av bajset innan man lägger blöjan i tvätten eller tippar av det i toaletten om det är fast, säger Claudia.

Förvaringen av använda blöjor

De använda blöjorna kan med fördel förvaras i en hink eller i en PUL-påse och ska inte blötläggas innan de tvättas. PUL-påsar är bra för att de släpper igenom luft men inte vätska och lukt. Tänk på att den inte kan torktumlas, då är det lätt att den förstörs.

Sköljprogram först

När det är dags att stoppa in blöjorna i tvättmaskinen är det bra att börja med ett sköljprogram för att då blöta upp blöjorna och skölja bort det värsta så att de blir helt rena.

Inget sköljmedel, 60°C

Undvik sköljmedel och tänk på att inte fylla maskinen varken för mycket eller för lite. Tänk också på att inte tvätta blöjorna med stora plagg eller lakan, då kan de fastna och inte bli riktigt rena. De flesta tygblöjor ska tvättas i 60 grader och det bästa är att låta dem hängtorka.

Foto: Igisheva Maria/Shutterstock

Okej, men tygblöja på förskolan – hur funkar det?

Vissa blöjor passar bättre på förskolan eller när vi ringer barnvakten än andra. Det kan vara svårt att slå idén om enkelheten med engångsblöjor och alla har inte en positiv inställning till tygblöjor. Det man bör tänka på när man vill använda tygblöjor på förskolan är att välja ett system som är lätt att använda och där det är lätt att få mycket uppsugningsförmåga.

En del tygblöjor kräver mer vana än andra och det kan vara en bra idé att välja ett system som sitter ihop i ett stycke eller förbereda till exempel AI2-blöjor så behöver det inte bli något extra moment för den som ska byta.

– De flesta använder pocketblöjor på förskolan med två eller tre inlägg i hampa eller bambuviskos. Väljer man pocketblöjor med kardborre går det lika snabbt för personalen att byta en tygblöja som en engångsblöja, förklarar Claudia.

Man bör ta med sig alla smutsiga blöjor varje dag och det är förälderns ansvar att se till att det finns lämplig förvaring för smutsiga blöjor. Kom överens med personalen om en lösning som alla är nöjda med.

– Det är lite olika hur förskolan väljer att förvara de smutsiga blöjorna, för de flesta räcker det med en blöjpåse som man kan hänga på en krok eller liknande. Dessa påsar består av samma vattentäta material som blöjorna (PUL), säger hon.

Hon fortsätter med att förklara att när det kommer till rutinerna för hygienen finns det egentligen ingen skillnad mellan engångs- och tygblöjor.

– De flesta förskolor lägger tygblöjor med bajs i en liten plastpåse och sen i blöjpåsen precis som de hade gjort med engångsblöjorna, säger hon.

Bli blöjfri tidigare med tygblöjor – hur är det möjligt?

Barn med tygblöjor kan bli blöjfria tidigare än barn med pappersblöjor. Det är för att tygblöjor inte suger upp kiss lika snabbt som pappersblöjor vilket kan hjälpa barnet lära sig kopplingen mellan att behöva kissa och att det då blir blött i blöjan.

– Små barn stör sig oftast inte på det, men när barnen blir äldre kan de uppleva det som störande när det blir blött och motivationen att kissa i pottan eller toaletten är större. För barn med engångsblöjor kan det helt enkelt saknas anledningen till att kissa någon annanstans än i blöjan. De har ju den perfekta lösningen på rumpan 24/7, säger Claudia.

Men men kan inte att ge all cred till blöjorna, föräldrarna har också ett finger med i spelet.

– En till anledning varför barn med tygblöjor oftast blir blöjfria tidigare är att föräldrarna är mer aktiva och har en bättre förståelse när deras barn kissar och kan därför erbjuda pottan vid rätt tillfällen. Många föräldrar som använder tygblöjor börjar också tidigt med EC eller babypottning vad som antagligen är den största anledningen till att tygblöjebarn blir blöjfria tidigare, avslutar Claudia Nürnberg på Fluffrumpan.

Läs också:

Så vet du att ditt barn är redo att sluta med blöja

Så kommer du igång med babypotting

Dags att välja blöja? Här är allt du behöver veta

Bildkälla: Shutterstock


En kommentar

  1. Pontus skriver:

    6300 blöjor låter väldigt överdrivet, vi gjorde nog inte av med hälften på något av barnen, använd pottan istället för att låta allt hamna i blöjan.

    vi provade tygblöjor men det föll mest på tvätten, kardborren fastnade i andra kläder och förstörde för större värde än besparingen, och at köra tvättmaskinen med endast några enstaka blöjor verkar inte vettigt heller.

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.