Så vet du att ditt barn är redo att sluta med blöja

Det är svårt att säga att det finns en viss ålder när barnen är redo att sluta med blöja. Men man brukar säga att de flesta är redo någon gång mellan ett och halvt upp till tre år. Det finns dock vissa tecken att hålla extra koll på om du vill veta om just ditt barn är redo. 

Positiv upplevelse på pottan

Dagens engångsblöjor är så effektiva att de känns torra på ytan trots att barnet har kissat, vilket gör att barnet ofta har blöja högre upp i åldern. Men för att kunna börja med potträningen på ett naturligt och bra sätt, för både dig och barnet, bör du göra det när du känner dig motiverad och gärna innan barnet börjat att gå. Det viktigaste är att göra det som känns bra för både dig och ditt barn. Du ska aldrig tvinga ditt barn att sitta på pottan, då kopplas potträningen till något negativt. Att sitta på pottan ska vara en positiv upplevelse. Det brukar också vara runt ett års ålder som barn blir intresserade av att härma, så det kan ju vara en bra ålder att försöka få ditt barn att testa att sitta på pottan eller toaletten i samma veva. Det kan också vara en god idé att läsa en bok när barnet sitter på pottan, så blir stunden harmonisk och inte stressig.

Potträning för lite äldre barn

Trots att alla barn är olika kan det finnas vissa tecken som tyder på att ditt barn börjar bli redo att pottränas. Låt barnet sitta på pottan när hen visar tecken på att vilja kissa eller bajsa genom att bland annat ta sig för blöjan. Du kan prova att sätta barnet på pottan eller toaletten efter måltider, sovstunder eller vid blöjbyten. Lite större barn kan visa att de är redo när de bajsar på regelbundna tider eller när de håller blöjan torr under längre perioder. Börjar barnet tycka det är obehagligt att ha bajs i blöjan brukar det också vara ett tydligt tecken. Att även ha ett ord för kiss och bajs brukar kunna anses vara ett tecken för att barnet är någorlunda redo.

Vänj av barnet vid blöja – sakta men säkert

Det kan vara en idé att låta ditt barn gå utan blöja då och då. Lättast att sluta med blöja kan vara under sommaren när barnet kan vara ute naket eller lättklätt. En del väljer att sätta på barnet trosor, kalsonger eller tygblöjor för att de lättare ska känna när det blir blött. På så sätt kan du emellanåt erbjuda ditt barn toaletten eller pottan genom att säga ”Kom, så går vi på toaletten!”. Kommer det ingenting kan du säga att ni ska försöka om en stund igen. Precis som med all annan inlärning, krävs det upprepning. Låt det ta sin tid och utöka stunderna utan blöja om det känns okej.

Ha tålamod när barnet ska sluta med blöja

Det viktigaste är att övergången från blöja till potta inte stressas fram. Barn som nyss lärt sig att börja använda pottan kan kissa och bajsa i byxorna ibland. Ha tålamod och skuldbelägg aldrig ett barn som kissat på sig. Vissa barn blir torra på under en vecka, för andra tar det längre tid – från några månader, upp till ett år.

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Läs också: “Så gör du barnets potträning rolig – bästa tipsen!”

Babyboom i kändisvärlden! Här är några stora profiler som är gravida eller nyligen har fått tillökning i familjen. Se mer i videon nedan

Läs också

 1. 3 tips som gör vardagen LÄTTARE för en trött mamma
 2. 5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen
 3. 12 anledningar till varför ditt barn sover dåligt

2 kommentarer

 1. Anna Hauffman skriver:

  Perfekt inlägg för oss som sitter och funderar på varför dottern ville gå på pottan i enhel vecka för två månadersen. Med exakt så som det står i artikeln. Vi gjorde även som ni skriver med boken och lugnet.
  Jag sa till på föris att hon har börjat fråga efter pottan. Sen dess vägrar hon, utan säger till och gör sedan behoven i blöjan. Hon total vägrar. Fattar inte vad som hände. Kan det har varit att det hände något på förskolan?

  1. LOPPI LOPPI skriver:

   Vad jobbigt med den vändningen! Men med barn kan det gå i perioder ibland, ha tålamod! 🙂 /Redaktionen

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.