4 tecken på att ditt barn är redo att sluta med blöja

Ditt barn kan signalera när hen är redo att sluta med blöja. Här är tecknen du ska hålla utkik efter!

När är det egentligen dags att sluta med blöja? Det bästa svaret på det är: när barnet är redo. Men hur vet man det? Här är

1. Åldern (typ!)

I vilken ålder kan man börja potträna? Tja, enligt många experter kan man börja potträna redan när barnet är nyfött. Men en vanlig ålder att börja potträna är runt 1,5-2 år. Bara för att du börjar potträna behöver du inte sluta med blöja – pottan kan du införa som en vana från tidig ålder. låt den hänga med framför tv:n, till exempel.

Läs också: Stor guide: Så kommer du igång med tygblöjor 

2. Du märker att barnet härmar dig i allt du gör

Barn gör visst som vi vuxna gör – men inte alltid som vi vill. Försök vara uppmärksam på ditt barn! Är det så att hen har börjat härma dig i det mesta? Kanske lägger du märket till hur barnet ”snyter” sig, plockar undan tallriken från bordet eller ”städar”? Då kan det vara dags att också få barnet att ”härma” dina toabesök!

Det brukar vara runt ett års ålder som barn blir intresserade av att härma, så det kan vara en bra ålder att försöka få ditt barn att testa att sitta på pottan eller toaletten i samma veva.

3. Barnet börjar kissa och bajsa regelbundet

Trots att alla barn är olika kan det finnas vissa tecken som tyder på att ditt barn börjar bli redo att pottränas. Låt barnet sitta på pottan när hen visar tecken på att vilja kissa eller bajsa genom att bland annat ta sig för blöjan.

Du kan prova att sätta barnet på pottan eller toaletten efter måltider, sovstunder eller vid blöjbyten. Lite större barn kan visa att de är redo när de bajsar på regelbundna tider eller när de håller blöjan torr under längre perioder. Börjar barnet tycka det är obehagligt att ha bajs i blöjan brukar det också vara ett tydligt tecken. Att även ha ett ord för kiss och bajs brukar kunna anses vara ett tecken för att barnet är någorlunda redo.

4. Barnet tycker om att gå utan blöja

Det kan vara en idé att låta ditt barn gå utan blöja då och då. Lättast att sluta med blöja kan vara under sommaren när barnet kan vara ute naket eller lättklätt. En del väljer att sätta på barnet trosor, kalsonger eller tygblöjor för att de lättare ska känna när det blir blött. På så sätt kan du emellanåt erbjuda ditt barn toaletten eller pottan genom att säga: ”Kom, så går vi på toaletten!”. Kommer det ingenting kan du säga att ni ska försöka om en stund igen. Precis som med all annan inlärning, krävs det upprepning. Låt det ta sin tid och utöka stunderna utan blöja om det känns okej.

Ha tålamod när barnet ska sluta med blöja

Det viktigaste är att övergången från blöja till potta inte stressas fram. Barn som nyss lärt sig att börja använda pottan kan kissa och bajsa i byxorna ibland. Ha tålamod och skuldbelägg aldrig ett barn som kissat på sig. Vissa barn blir torra på under en vecka, för andra tar det längre tid – från några månader, upp till ett år.

Foto: Pexels / Pexels

Läs också

 1. 5 myter om potträning (hur många har du gått på?)
 2. Så gör du barnets potträning rolig - bästa tipsen!
 3. 5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen
 4. Dags att sluta med napp? 4 tips som gör det lättare!

2 kommentarer

 1. Anna Hauffman skriver:

  Perfekt inlägg för oss som sitter och funderar på varför dottern ville gå på pottan i enhel vecka för två månadersen. Med exakt så som det står i artikeln. Vi gjorde även som ni skriver med boken och lugnet.
  Jag sa till på föris att hon har börjat fråga efter pottan. Sen dess vägrar hon, utan säger till och gör sedan behoven i blöjan. Hon total vägrar. Fattar inte vad som hände. Kan det har varit att det hände något på förskolan?

  1. LOPPI skriver:

   Vad jobbigt med den vändningen! Men med barn kan det gå i perioder ibland, ha tålamod! 🙂 /Redaktionen

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.