Viktiga varor att byta till ekologiskt

ekologiskt

Ekologiska varor gör skillnad för både miljö och människa. Det finns 5 varor som du kan börja med att byta ut till ekologiska. Här är en lista på de fem och varför du ska byta ut just dem.

1. Kaffe

Det används flera giftiga kemiska bekämpningsmedel på kaffeplantager som skadar och i värsta fall dödar. Det gäller natur, djur och människor. Om du väljer ekologiskt kaffe används inga kemiska bekämpningsmedel och det gör stor skillnad för de inblandade.

2. Bananer och vindruvor

Både bananer och vindruvor är riktigt hårt besprutade. På just bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Vindruvor kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel med sina tunna skal. När det gjordes ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades rester från 20 olika bekämpningsmedel.

Läs också: 3 eko-mellis barnen kommer älska 

3. Mejeriprodukter

Många har kostnadsfrågan som argument för att inte handla ekologiskt. Men för bara några kronor extra kan du göra stor nytta både i Sverige och andra delar av världen. De ekologiska kossorna äter mest växter från den egna gården istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.

4. Kött

Vill du äta kött från gladare djur? Då ska du välja ekologiskt. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna.

5. Potatis

Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward – en kung som borde störtas.

Källa: Naturskyddsföreningen

Läs också

  1. 10 sätt att handla miljösmart till familjen
  2. 6 anledningar att handla ekologiskt till familjen