Roliga lekar: 11 kreativa inomhusaktiviteter för småbarn

lekar inomhus

Även om vi upplevt många regniga dagar tidigare så kan det ändå kännas svårt att veta hur man ska aktivera sig, och framför allt sina barn, dessa dagar. Och kommer det flera sådana dagar på rad så tar idéerna snabbt slut och plötsligt står man där och undrar vad man ska hitta på. Här kommer våra bästa förslag.

Läs mer: 40 roliga aktiviteter att göra på sportlovet med barn! 

11 Roliga lekar som man kan göra inomhus

Det finns massa roliga lekar man kan göra inomhus – allt från skattjakt, mini-disco och hemma-bio till träningspass och roliga lekar som kurra gömma och kull. En hel del av det man gör utomhus kan man dessutom göra inomhus. Det går till exempel att göra egen sand, eller köpa, som man kan leka med inomhus – eller sätta upp en gunga i taket. Här kommer några andra roliga idéer på inomhusaktiviteter.

Gör en hinderbana

Finns det något roligare än hinderbanor? Inte om du frågar barn. Skapa en rolig hinderbana med kuddar, mattor, stolar, tunnlar eller vad ni än har hemma. Sedan kan ni tävla och se vem som tar sig igenom hinderbanan snabbast.

Bygg en koja

Även kojor brukar uppskattas mycket av barn, och dessa kan göras på många olika sätt. Bygg en koja under ett bord genom att hänga filtar eller lakan över, eller ställ några stolar som väggar/stolpar och lägg över filt eller lakan över dessa. Sedan kan ni sitta därinne och berätta historier, läsa böcker, äta mellanmål eller bara mysa.

Gör en egen film

Spela in en film med mobilkameran. Enkelt, men roligt – framför allt att titta på.

Spela roliga spel

Säkerligen har ni ett gäng spel liggandes hemma, som kanske inte har spelats på länge. Plocka fram dem och ha en rolig spelstund.

Läs böcker

Högläsning är mysigt, oavsett om det är vid läggning eller mitt på dagen.

Plantera tillsammans

Barn brukar tycka att det är väldigt roligt och spännande att plantera. Så fröer tillsammans så kan barnet sedan följa utvecklingen, och se hur de växer.

Gör en trolldeg eller play-doh

En klassiker som fungerar fortfarande! Här finns recept på trolldeg och här finns recept på Play-doh.

Baka något gott

Att baka tillsammans är roligt, och dessutom får ni något gott att fika sedan. Här finns saker att baka på bara 10 minuter.

Ha en picknick på golvet

Picknickar är kanske bland det bästa som finns, och man behöver inte vara utomhus för att ha en sådan. Lägg ut en filt på vardagsrumsgolvet och ha en inomhuspicknick.

Dansa

Att dansa är kul, och dessutom bra på många olika sätt. Så sätt på bra musik och dansa loss!

Gör experiment

Det enklaste är att göra detta med vatten, fyll en tillbringare eller stort glas med vatten och lägg i olika saker – allt från schampo till stenar. Ta reda på vad som flyter och vad som sjunker. Eller testa att blanda olika saker och se vad som händer.

Läs mer: Roliga saker att göra utomhus med barnen