Stockholms bästa julmarknader 2023

julmarknad-stockholm-2023

För många är julmarknader en oumbärlig del av den festliga säsongen, en plats där man kan omslutas av julens alla dofter, smaker och stämningar. Stockholm, med sin blandning av historiska och moderna platser, erbjuder en mängd olika julmarknader som har något för alla, från historiska upplevelser till lokalt hantverk. Låt oss guida dig genom några av de bästa julmarknaderna i Stockholm 2023.

Stockholms 10 bästa julmarknader

1. Skansens julmarknad

Ett besök till Skansens julmarknad är som en tidsresa till svunna tider. De historiska byggnaderna, rustika båsen och julpyntet skapar en unik miljö som omsluter besökarna med en nostalgisk och autentisk känsla. Skansen, känt för sitt engagemang i att bevara svenska traditioner, erbjuder inte bara möjligheten att handla traditionella hantverk och godsaker utan även att lära sig om historiska julfiranden.

Plats: Skansen, Djurgården
Datum: Fredag till söndag från den 24 november till den 17 december

2. Stortorgets julmarknad

Med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet, bjuder Stortorgets julmarknad på en julupplevelse som är lika rik på tradition som den är på charm. Besökarna kan vandra genom marknaden, med sina klassiska röda bås, och finna allt från hantverk, sötsaker, och unika presenter, allt medan de insuper den nästintill magiska atmosfären av en julmarknad som känns som den tagen ur en annan tid.

Plats: Stortorget, Gamla Stan
Datum: Den 25 november till den 23 december

3. Sigtuna julmarknad

Trots att den ligger en bit utanför stadskärnan har Sigtunas julmarknad blivit en eftertraktad destination för stockholmarna. Julstämningen genomsyrar stadens charmiga gator, där handlare och hantverkare stolt presenterar sina varor. Musikevenemang, från stämningsfulla konserter till traditionella luciatåg, tillför extra magi till den redan atmosfäriska miljön.

Adress: Stora Torget, Sigtuna
Datum: Den 26 november, 3 december, 10 december och 17 december

4. Taxinge Slotts julmarknad

För de som är villiga att ägna en hel dag åt sin julmarknadsupplevelse är Taxinge Slott ett måste. Med hundratals hantverkare under samma tak, lovar slottets julmarknad en riklig upplevelse, både i shopping och atmosfär. Se till att inte missa det berömda kakbordet!

Plats: Taxinge Slott, Nykvarn
Datum: Den 17-19 november och den 23-26 november

5. Bondens julmarknad

Fokuserad på lokalproducerade och ekologiska varor är denna marknad en hyllning till svenskt lantbruk. Handla färskt, hållbart och lokalt samtidigt som du njuter av en marknad som är som en idyllisk bild av landsbygden – mitt i stan.

Plats: Tessinparken, Östermalm
Datum: Den 2 december, 9 december och 16 december

6. Drottningholm Slotts julmarknad

En julmarknad med en kunglig touch. Med slottets ståtliga fasad som bakgrund erbjuder marknaden på Drottningholm en elegant upplevelse där du kan njuta av traditionella varor, samtidigt som du utforskar de vackra omgivningarna.

Plats: Drottningholm Slott, Ekerö
Datum: Ej fastställda ännu

7. Beckmans julmarknad

Här får du chansen att stödja lokala studenter och unga designers genom att köpa deras unika och innovativa kreationer. Varje år erbjuder dessa unga talanger nya, spännande perspektiv på julen och dess traditioner.

Plats: Beckmans Designhögskola, Östermalm
Datum: Ej fastställda ännu

8. Hovstallets julmarknad

Denna julmarknad kombinerar elegans och tradition genom sin belägenhet vid kungafamiljens hovstall. Besökare kan förvänta sig ett urval av kvalitativa hantverk och delikatesser, samt få en exklusiv inblick i de kungliga hästarnas hem.

Plats: H. M. Konungens hovstall, Östermalm
Datum: Från den 8 december till den 10 december

9. Steninge slottsbys julmarknad

En varm och välkomnande inomhusupplevelse, perfekt för dem som föredrar att utforska marknader utan att bekymra sig om det kyliga vintervädret. Fylld med traditionella och festliga varor, ger denna marknad en hjärtlig och inbjudande atmosfär som kompletteras av dess vackra omgivningar.

Plats: Stenladan i Steninge Slottsby, Märsta
Datum: Den 11 november till den 23 december

10. Vaxholms julmarknad

En idyllisk skärgårdsupplevelse väntar på Vaxholms julmarknad, där traditionella bås blandas med den spektakulära bakgrunden av hav och skärgård. Tomten anländer självklart sjövägen, och hela marknaden blir en förtjusande blandning av klassisk jul och skärgårdsliv.

Plats: Lägret och Bogesund, Vaxholm
Datum: Den 9-10 december

Foto: Pexels