Semester i Sverige med barn 2021: 10 smarta tips

Ska ni ut och resa i på semester i Sverige med barn? Trots att det är väldigt härligt att komma iväg med barnen, kan kostnaderna lätt rusa iväg. Men med lite planering och framförhållning kan ni hålla budgeten och fortfarande ha en fullspäckad semester fylld med nöjen.

Blir det en semester i Sverige med barnen? Kul! Det finns så mycket att göra och så mycket att se. LOPPI listar tipsen du ska tänka på när du åker på hemester med ungarna.

Budgettips när du ska åka på semester i Sverige med barnen

1. Flyg när barnen är små

Flygresor inom Sverige kan vara ett alternativ för er som behöver spara tid. Att flyga på semester i Sverige brukar innebära att barn under två år flyger gratis, så länge de sitter i en förälders knä. Flygbiljetten kan äta upp en stor del av semesterbudgeten, så försök att boka flygresor medan dina barn är tillräckligt små för att kvalificera sig för gratis flygningar.

Läs också: ”5 fantastiska saker med att ha semester med barn”

2. Var flexibel med flygresorna

De flesta väljer att åka på semester under loven, men genom att åka några dagar innan eller efter går det att hitta resor till ett betydligt lägre pris. Var flexibel om det går!

 3. Ta med eget snacks på resan

Oavsett om du sitter på ett flygplan, i bilen eller är på stranden är det sista du vill höra ”Jag är hungrig!” – i alla fall om det innebär att ni måste köpa mellanmål. Att småhandla snacks, dricka och mackor blir dyrt i längden. Genom att packa ner mat hemifrån sparar ni snabbt in på kostnader (och hungriga barn). Kanske ett av de mest ultimata tipsen när du ska åka på semester med barnen.

4. Ta med bilstol (vid behov) 

Om ni funderar på att hyra bil under semester med barn kan det vara en bra idé att ta med egen bilstol. Många bilfirmor erbjuder uthyrning, men till en kostnad av några hundralappar, beroende på firma. En del flygbolag låter er checka in en bilstol gratis. Så det kan vara värt att kolla upp!

Läs också: UV-tält för barn – vi listar de bästa solskydden

5. Boka aktiviteter online

Att stå i långa köer till familjeaktiviteter kan både vara kostsamt och tidskrävande. Genom att i förväg fundera ut vad för aktiviteter ni vill göra och sedan boka biljetter online, sparar ni både pengar och tid. Det är inte heller helt ovanligt att det finns erbjudanden eller rabattkoder när du betalar via hemsidan.

6. Låt barnen äta gratis

Det bästa i livet är gratis, säger man ju. Har man tur kan det stämma även vad gäller mat. Vissa restauranger erbjuder nämligen barn under 12 år en gratis måltid (som ofta ingår vid köp av en ”vuxenmåltid”).

7. Leta efter boende med köksutrustning 

Att äta middagar ute är en riktig pengabov. Har ni istället tillgång till egen spis, mikrovågsugn och kyl kan ni både förbereda och laga mat hemma innan ni beger er ut.

Läs också: ”Vattentrygghet hos barn kan rädda liv”

8. Köp familjebiljetter

Om ni planerar att besöka djurparker, museum, eller nöjesparker i Sverige kan det vara en god idé att kolla upp om det går att köpa en familjebiljett istället för enskilda biljetter – det kan spara er onödiga extra kostnader.

9. Ladda ner filmer till resan

Flyger ni så finns det oftast gratis filmer att tillgå, men det kan vara ett tips att vara extra förberedd genom att i förväg ha laddat hem barnens favoritfilmer till paddan – glöm inte laddaren bara!

10. Finns hotellet till rabatterat pris?

Låt säga att ni redan bor på ett hotell när ni ser att just det hotellet har ett supererbjudande på hemsidan som inte fanns där när ni bokade. Misströsta inte! Prata med receptionen och fråga om det finns möjlighet att få in mellanskillnaden på ditt konto. Det kanske låter för bra för att vara sant, men ofta kommer svaret vara ja – och det kan spara dig massor på boende!

Det finns så många platser som är värda att besöka i Sverige. Ha så kul på er semester i Sverige med barn i sommar!

Läs mer:

Så undviker du sommarens faror – LOPPI:s stora olycksguide

Resa under corona

Sveriges bästa spaweekend

Artikelbild: Unsplash

Läs också

  1. 3 tips som gör vardagen LÄTTARE för en trött mamma
  2. 10 tips för en bättre familjeekonomi - spartipsen du inte har råd att missa
  3. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!