10 tips för en bättre familjeekonomi – spartipsen du inte har råd att missa

Plånboken ekar tom efter julens extravaganser och de sista slantarna brändes på rean. Vad gör man nu? LOPPI:s reporter listar tio tips för dig som vill få bättre koll på familjens ekonomi. 

1. Köp begagnat! Det kanske tar lite tid och är lite krångligt, men det spar inte bara på ekonomin, det lättar också ditt klimatsamvete.

2. Säg till släkt och vänner att du gärna tar över saker och kläder från dem. Erbjud själv att skänka bort grejer till någon som har yngre barn så slipper du tänka på hur du ska bli av med urväxta kläder och färdiglekta grejer.

3. Storhandla en eller två gånger i veckan.

4. När du handlar mat, tänk: ”Snabbt in, snabbt ut”. Undvik med andra ord att handla med barnen och dra för allt i världen inte med dem till köpcentret. Då kan de fara många sköna tusenlappar.

5. Godis och chips och allt som är onyttigt … men ack så härlig … Spar det till lördagar och kalas.

6. Ungarna har inte fattat det där med pengar än, och det ska vi vara tacksamma för. Leka, spela fotboll och bara hänga med sina päron är gratis och du behöver egentligen inte krumbukta dig med vattenland och cirkus.

7. Önska grejer som är nästan-leksaker när barnen fyller år. De flesta barn blir minst lika glada för ett badlakan med Pippi, nya skridskor och fina kläder. Och lika glada blir föräldrarna!

8. Minska utgifterna och öka inflödet. Gå igenom alla era utgifter en månad, se över försäkringar och annat tråk. Undersök också om ni kan dra in mer pengar. Kan ni jobba mer? Sälja grejer? Hyra ut något?

9.Klassikern att skippa utelunchen är inget överdrivet tips. Du kan spara 10 000 om året. Kan du också strunta i gymkortet några månader och sticka ut och springa istället? I så fall sparar ni massor.

10. Testa att leva minimalt en månad. Välj det billigast alternativet i alla lägen (om det inte är direkt hälsovådligt förstås!) och för kassabok. Utvärdera sedan. Hur mycket spenderade ni? Vad var lättast/svårast att vara utan. Kanske är utelunchen värd mycket för dig socialt och i aspekten att du spar tid, men istället kanske ni kan dra ner på bensinkostnaderna?

 

Av: Viktoria Hansén

Foto: Istock

 

 

 

Läs också: Tio saker du inte vill höra som gravid

Läs också: Tio saker du önskar att du hade vetat innan du blev förälder

Läs också: Tio misstag alla nybörjarföräldrar gör