Mellan plockgodis och tandborstning – hur du får dina små att sköta tänderna

borsta tänder på barn - tips

Många föräldrar vet hur svårt det kan vara att få sina barn att borsta tänderna regelbundet och ordentligt. Det kan kännas som en kamp mellan plockgodis och tandborstning, där barnen helst väljer det förstnämnda. Men det är viktigt att lära barnen att ta hand om sin tandhälsa redan från en ung ålder, eftersom det kan påverka deras tandhälsa senare i livet.

Tips för att få barnen att borsta tänderna

Här är några tips för att hjälpa dig att få dina barn att sköta sina tänder.

Börja tidigt

Ju tidigare du börjar med tandborstning desto bättre. Du kan börja borsta ditt barns tänder så snart de får sina första tänder. Använd en mjuk tandborste och lite vatten i början, och gradvis introducera tandkräm när barnet blir äldre.

Gör tandborstningen till en rutin

Lär dina barn att tandborstning är en del av deras dagliga rutin. Det kan vara till exempel efter frukost och innan de går och lägger sig på kvällen. Att göra det till en rutin hjälper barnen att förstå att det är något som behöver göras varje dag.

Visa hur man gör

Visa dina barn hur man borstar tänderna genom att göra det själv och låta dem se på. Du kan också använda en spegel så att de kan se vad de gör.

Gör det roligt att borsta tänderna

Tandborstning behöver inte vara tråkigt. Du kan spela musik eller sjunga en sång medan ni borstar tänderna. Du kan också köpa en kul tandborste eller tandkräm med en favoritkaraktär för att göra det mer intressant.

Belöna goda vanor

Belöna dina barn när de sköter sin tandborstning regelbundet och ordentligt. Det kan vara en liten belöning som en extra bok vid läggdags eller något annat som barnet gillar.

Var konsekvent

Det är viktigt att vara konsekvent med tandborstningen och inte ge upp när barnen protesterar. Det kan ta tid att etablera en god vana, men det är värt det i längden.

Prata med tandläkaren

Tala med tandläkaren om hur du kan hjälpa dina barn att sköta sin tandhälsa. Tandläkaren kan ge tips och råd om vilka produkter som är bäst att använda och hur man kan göra tandborstning mer effektiv.

Att få dina barn att sköta sina tänder kan vara en utmaning, men det är viktigt för deras tandhälsa. Genom att börja tidigt, göra det till en rutin, göra det roligt och vara konsekvent kan du hjälpa dina barn att etablera en god tandvårdsrutin som de kan ta med sig in i vuxenlivet.

Läs också

  1. 5 saker att göra hemma på sportlovet
  2. Sportlovsmat – 5 recept barnen älskar
  3. 40 (!) roliga saker att göra på sportlovet med barn
  4. Pyssel på sportlovet: Vik pappersflygplan och pappersbåtar
  5. När är det sportlov 2024? Sportlovsdatum för alla orter!