Vattentrygghet hos barn kan rädda liv

vattentrygghet hos barn kan rädda liv

Vattentrygghet hos såväl barn som vuxna kan vara helt livsavgörande. Därför har Trygg-Hansa tillsammans med före detta elitsimmerskan Therese Alshammar lanserat utbildningsprogrammet ”Babybojen” som ska hjälpa föräldrar att ge sina barn en tryggare upplevelse i och kring vatten.

En undersökning som genomförts av Novus, på uppdrag av Trygg-Hansa, visar att endast en av fyra föräldrar går på babysim med sitt barn. Denna relativt låga siffra beror på olika faktorer så som tidsbrist, hög kostnad eller på grund av dålig tillgänglighet. Detta gör att det är extra viktigt att tidigt lära barnet vattenvana och vattentrygghet.

Läs också: ”TEST: UV-dräkt för barn – barnfamiljernas favorit 2018”

Minska olyckor med vattenvana barn

Ett barn som känner sig otrygg eller osäker i samband med vatten riskerar att vara med om drunkningsolyckor – vilket faktiskt är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett och sex år.

– Målet med babybojen är att möjliggöra vattenvana hos barn och på så sätt minska antalet olyckor. Vi vill göra föräldrar medvetna om farorna men också skapa positiva minnen för barnet och ge dem verktyg för att kunna lära sitt barn vattentrygghet, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Läs också: ”9 tips för att få barnen att leka utomhus i sommar”

I Babybojen ger Therese Alshammar och sonen Ted intruktioner till tio övningar i tre kategorier; ”Vattenglädje”, ”Vattenbalans” och ”Vattenkoll” som tillsammans ger en bra grund för att få ett tryggare barn i vattnet. Här kan du läsa mer om Babybojen och ta del av övningarna.

Babybojen_Trygg-Hansa_12

Otrygga föräldrar ger otrygga barn

Nio av tio föräldrar uppger också att om de känner sig ovana och otrygga i eller vid vatten överförs deras rädsla på barnet. Lika många upplever att deras barn är mer trygga i ett badkar än i havet och i en sjö. Endast 57 procent av föräldrarna känner sig helt trygga när barnen badar i havet. Att tidigt lära sitt barn att flyta och bekanta sig med vatten, ger positiva associationer till vatten och kan i förlängningen rädda liv. Även så små barn som nyfödda bebisar kan öva vattenvana – ju tidigare, desto bättre.

Läs också: ”Bästa tipsen för dig som ska resa med barn i sommar”

– Jag vill alla barn möjlighet att få det min mamma gav mig, det vill säga en självklar och naturlig relation till vatten. Vattenvana är en färskvara och därför är det viktigt att återkommande träna med sitt barn, säger Therese Alshammar.

Läs också

  1. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen
  2. 15 aha-upplevelser du får när du skaffar barn
  3. 5 myter om potträning (hur många har du gått på?)