Veckans helgmums: Vinbärskaka med mandelmassa

Nu är det säsong för alla underbara bär. Vinbär, blåbär, hallon och krusbär. Vad passar bättre än att göra en helt underbart god kaka på de lite sura bären? Linnéas Skafferi har gjort en vinbärskaka med mandelmassa som är en riktig favorit. Perfekt till helgmumset!

Du behöver:
4 ägg
3 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl vinbär
flagad mandel
75 g smör

vinbarskaka

Gör såhär:
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Riv mandelmassan fint. Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dom tillsammans med mandelmassan, blanda till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper. Häll i smeten och fördela vinbären på kakan. Strö över ett jämnt lager flagad mandel. Hyvla smöret och lägg ut över kakan. Grädda i 175 °C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt klar i nedre delen av ugnen. Om kakan börjar få färg tidigt, lägg på ett ark aluminiumfolie. Servera med vaniljsås eller en god vaniljglass.

Tips från Linnéa!
Kakan gräddas med fördel i nedre delen av ugnen och efter cirka halva tiden la jag på ett ark folie för att kakan inte skulle bli bränd. Vinbärskakan ska få fin färg, få lite knapriga kanter så där men fortfarande vara mjuk och saftig inuti.

Tips! Missa inte Linnéas Skafferi med massor av härliga recept och inspiration. Du hittar bloggen här.

Läs också

  1. Veckans helgmums: Glass utan socker
  2. Veckans helgmums: Fruktfat 2.0
  3. Veckans helgmums: Blåbärsmazariner