Veckans helgmums: Fryst cheesecake med blåbär

Äntligen är blåbärssäsongen igång igen. Har du tröttnat på vanlig tårta och vill bjuda på något riktigt gott? Linnéa från Linnéas Skafferi delar med sig av ett recept på en fryst cheesecake med blåbär. Försvinnande god! 

Du behöver: 

Kladdkakebotten:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Gör såhär:
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Klä en springform med bakplåtspapper (ta loss kanten, lägg dit ett bakplåtspapper och sätt dit kanten igen så pappret sticker ut runt om, då kan du lätt lossa kladdkakan sedan), ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 25 minuter. Låt kladdkakan svalna helt.

blabarscheesecake

Cheesecake med bär:
3 ägg
1 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver
300 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 dl svenska blåbär

Gör såhär:
Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa sedan äggulan med strösockret och vaniljpulvret vitt och fluffigt. Tillsätt philadelphiaosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden och blanda den med philadelphiasmeten. Mosa blåbären lätt och ha i ungefär hälften av dem i smeten. Vänd sist de vispade äggvitorna. Ha upp i samma form du har kladdkakan i. Ta resterande blåbär och rör försiktigt i dem i smeten så du får ett fint mönster. Frys in, gärna över natten och ta som sagt fram den i god tid innan den skall avnjutas. Dekorera med färska frukter och bär.

Tips! Missa inte Linnéas Skafferi med massor av härliga recept och inspiration. Du hittar bloggen här.

Läs också

  1. Veckans helgmums: Fruktglass på pinne
  2. Veckans helgmums: Glass utan socker
  3. Veckans helgmums: Fruktfat 2.0