Veckans helgmums: Fryst cheesecake med blåbär
Äntligen är blåbärssäsongen igång igen. Har du tröttnat på vanlig tårta och vill bjuda på något riktigt gott? Linnéa från Linnéas Skafferi delar med sig av ett recept på en fryst cheesecake med blåbär. Försvinnande god!
Du behöver:
Kladdkakebotten:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
Gör såhär:
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Klä en springform med bakplåtspapper (ta loss kanten, lägg dit ett bakplåtspapper och sätt dit kanten igen så pappret sticker ut runt om, då kan du lätt lossa kladdkakan sedan), ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 25 minuter. Låt kladdkakan svalna helt.
Cheesecake med bär:
3 ägg
1 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver
300 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 dl svenska blåbär
Gör såhär:
Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa sedan äggulan med strösockret och vaniljpulvret vitt och fluffigt. Tillsätt philadelphiaosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden och blanda den med philadelphiasmeten. Mosa blåbären lätt och ha i ungefär hälften av dem i smeten. Vänd sist de vispade äggvitorna. Ha upp i samma form du har kladdkakan i. Ta resterande blåbär och rör försiktigt i dem i smeten så du får ett fint mönster. Frys in, gärna över natten och ta som sagt fram den i god tid innan den skall avnjutas. Dekorera med färska frukter och bär.