Varma och snygga tröjor till mamma – stylisten tipsar!

Stylisten Annika Norman tipsar om vinterns snyggaste trojor till mamma

Är du också sugen på något riktigt varmt nu när kylan slagit till ordentligt? Här tipsar vi om 13 riktigt härliga, stickade tröjor som alla har tre saker gemensamt – de är varma, de är sköna och det bästa av allt: bara ett klick bort!

Annika Norman listar vinterns mysigaste trojor till mamma1. Polotröja, H&M, 249 kr

2. Stickad långtröja, Zara, 559 kr

3. Stickad tröja, Bikbok, 299 kr

4. Tröja i cashmere, Gina tricot, 999 kr

5. Polotröja i mohairmix, H&M, 499 kr

6. Finstickad tröja, By Malene Birger/Nelly.com, 1 995 kr

Annika Norman listar vinterns mysigaste trojor till mamma

7. Grovstickad tröja med knappar, Acne, 5 695 kr

8. Stickad tröja, Riverisland.se, 479 kr

9. Stickad tröja, Topshop.com, 420 kr

10. Stickad tröja, Kappahl, 299 kr

11. Finstickad tröja, Monki, 150 kr

12. Grovstickad tröja, Weekday, 600 kr

13. Stickad tröja, Lindex, 399 kr

Vilket material ska jag välja på tröjan?

Scannar du de små lapparna i insidan av plaggen hittar du ofta nedanstående ord. Vi tar en närmare titt på vad de egentligen betyder. Finare kvalité betyder ofta dyrare pris men självklart kan du får en riktigt mysig tröja för en billig peng, men känn efter och läs gärna på lite innan du slår till!

Cashmere

Cashmere betyder dyrt. Därav ordet ”cash” ibörjan. Nej, skämt å sido. Namnet cashmere kommer från en region i Norra Indien och Pakistan vid namn Kashmir. Materialet framställs av kashmirgetens hår som tas om hand precis när våren kommer och getterna tappar sin vinterpäls. Mjukare och härligare material får man leta efter!

Mohair

Mohair är ofta en vanlig ingrediens i det lite lyxigare plaggen och är ullfiber från angorageten. Angorageten är tam och finns bland annat i Nord- och Sydamerika, Turkiet och Västra Asien, och vandrar omkring på 1 000 meters höjd. Mohair används ofta tillsammans med ull i ytterplagg, mattor, filtar och såklart, varma, mysiga tröjor!

Ull

Ull är en mix i sig då det består av päls från flera olika djur. Vanligaste är att det kommer från får men också att ullen kommer från lamadjur, merinofår, angoraget och alpacka. Efter att ha behandlats genom bland annat kamning eller kardning spinner man ofta ullen så den blir till garn.

Bomull

Bomull är till skillnad från nämnda material inte animaliskt utan är textilfiber och textilmaterial från växter i bomullsläktet. Bomull är både tvättåligt och slitstarkt och används ofta i exempelvis jeans. Du kanske hört talas om sängkläder i egyptisk bomull? Det är sängkläder av det lyxigare slaget tack vare de långa fibrerna.

Polyester

Polyester är ett konstfiber, det vill säga fibrer som framställts på konstgjord väg, och används ofta i kläder och textilier. Många plagg innehåller en del polyester men kan ändå vara av god kvalité. Polyester är det näst viktigaste tygmaterialet efter bomull och utgör 20% av världsproduktionen.

Satsa på mixar!

Många tröjor är idag blandningar. Ett exempel är en mix av ull och cashmere. Det gör tröjan lite extra mjuk men inte fullt så mjuk (och lyxig) som en renodlad cashmeretröja. Å andra sidan märks det rätt tydligt på priset också. Men vill du ha en lite mjukare känsla rekommenderas cashmere- och mohairblandningar för en perfekt mix!

Av: Annika Norman

Läs också

  1. Stylisten tipsar: Höstens snyggaste mysplagg till mamma
  2. Så får du en snygg mammastil i höst - stylisten tipsar!
  3. Ull eller fleece - vad är bäst till barn? Experten förklarar!