Barnböcker 2021: Här är 6 nyheter du inte vill missa

Två barn sitter i en soffa och läser böcker.

I denna artikel förekommer det kommersiella länkar.

Är du på jakt efter nya barnböcker? Perfekt – vi listar sex utvalda favoriter av vårens nyheter. Se hit för en riktigt spännande och rolig lässtund.

Vill du se alla vårnyheter i kategorin barnböcker? Klicka då här!

Är det dags för lite vårnytt i barnens bokhylla? Vare sig du är ute efter en ny mysig högläsningsbok eller en bok som barnen kan läsa själva – här är nyheterna som garanterat kommer göra succé!

Här är vårens bästa boktips till barnen

Barnböcker 2021: En cool kiwi, Emma Virke
Bokomslaget till En cool kiwi. På omslaget syns illustrationer av olika frukter.I den här mysiga bilderboken får vi möta en kiwi som så gärna vill bli cool. Men hur blir man cool egentligen? Det är inte så lätt av veta. Vi har tidigare fått läsa Emma Virkes hyllade bok En sur citron och nu är äntligen frukterna tillbaka.
Riktar sig till barn i åldern 0–3 år. Köp här för endast 81 kronor.

Barnböcker 2021: Äventyr i Mumindalen, Tove Jansson och Amanda Li
Bokomslag för Äventyr i Mumindalen. På bilden ser man Mumintrollet och Snorkfröken sitta i en båt.
Den här boken är fylld av nio äventyrliga berättelser om Mumintrollet och hans vänner. Vi får bland annat möta lilla My som flyttar in, lyssna på Snusmumrikens vårvisa och följa med till Hattifnattarnas ö. Boken är fylld av vackra illustrationer ur den nya animerade serien Moominvalley.
Riktar sig till barn i åldern 3–6 år. Köp här för endast 201 kronor.

Barnböcker 2021: Bu och Bä och stackars Bo, Lena Landström och Olof Landström
Bokomslag: fåren Bu och Bä sätter på sig cykelhjälmar och ska cykla.
Äntligen är Sveriges roligaste får tillbaka! – som vi längtat. Den här gången får vi följa med Bu och Bä som ska ut på en cykeltur i vårvädret. De plingar på kompisen Bo som har fått en ny cykel – men stackars Bo har blivit förkyld och kan inte följa med. Hur kan Bu och Bä göra honom glad?
Riktar sig till barn i åldern 3–6 år. Köp här för endast 117 kronor.

Barnböcker 201: Luna och superkraften del 2: Kärleken, Sören Olsson, Leif Eriksson och Martin Svensson
Bokomslag: Luna sitter på sin säng och tänker. Bredvid henne ligger en sovande hund.
Äntligen får vi fortsätta att följa nioåriga Luna som bor i Lilla Vargudden. Boken är fylld av hemligheter, magiska krafter och den stora kärleken! Luna har nyligen upptäckt sin superkraft som gör att hon kan höra på riktigt långt håll. Men trots sin superkraft känner Luna sig ensam och annorlunda. Hon skulle behöva en annan sorts superkraft eller en guide för att få vänner och pojken hon är kär i att se henne. Men vart hittar hon en sån?
Riktar sig till barn i åldern 6–9 år. Köp här för endast 134 kronor.

Barnböcker 2021: Resebyrån Främmande Världar, L.D. Lapinski
Bokomslag: en flicka flyger genom galaxen samtidig som hon packar en resväska.
Vi får följa tolvåriga Flick Hudson som av misstag hamnar på Resebyrån Främmande Världar. Där upptäcker hon hemligheten att det finns hundratals andra världar. På Resebyrån får hon ett erbjudande hon inte kan tacka nej till – att vara en del av sällskapet och följa med och utforska världarna! Men det Flick inte vet är att staden Femlykta, som är alltings mittpunkt, är i stor fara. Byggnader och gator försvinner spårlöst. När sanningen når Flick påbörjar hon en resa genom outforskade världar och en kapplöpning mot tiden.
Riktar sig till barn i åldern 9–12 år. Köp här för endast 196 kronor.

Barnböcker 2021: Survivors serie 1: Den öde staden, Erin Hunter
Bokomslag: På bilden syns hunden Lucky. Bakom honom står en flock med hundar.
I den här nya serien får vi följa hunden Lucky, en riktig ensamvarg som gillar att ströva fritt. Men staden drabbas av en jordbävning – Lucky måste för första gången våga lita på någon annan än sig själv när han bildar en flock av hundar som tappat bort sina ägare.
Riktar sig till barn i åldern 9–12 år. Köp här för endast 144 kronor.

Högläsning ökar ordförråd och inlärningsförmåga

Förutom att ni får en mysig läsupplevelse tillsammans gynnar högläsning ditt barn på flera olika sätt. Forskning visar att när du läser högt för ditt barn ökar barnets ordförråd – ju mer desto bättre.

Högläsning gör också att förståelsen och inlärningsförmågan ökar i jämförelse med barn som inte blivit lästa för. Genom att höra nya formuleringar och ord får barn bättre kommunikationsförmåga. Små barn som ska lära sig att tala får även hjälp av högläsning eftersom de ljudar och härmar orden.

Artikelbild: Marta Wave / Pexels

Texten är skriven av: Martina Danielsson

Läs också: Boktips – håll igång hjärnan med spännande läsning