Släng mindre och spara pengar (och gör miljön en tjänst!)

Släng mindre och spara pengar

Släng mindre mat, spara pengar – och gör miljön en tjänst på samma gång. Här är 10 tips för dig som vill bli mer klimatsmart och spara pengar. 

Dagens livsmedelshantering i Sverige bidrar till cirka 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan enligt Naturvårdsverket. I våra hushåll sker mer matsvinn än vad som egentligen är nödvändigt, och det finns faktiskt enkla knep man kan ta till för att slänga mindre mat själv, bli mer klimatsmart – och spara pengar på kuppen!

10 tips: Släng mindre och spara pengar!

1. Tänk en extra gång innan du köper stora mängder färsk mat. Hur mycket behöver du egentligen? Är det risk att det blir mat över när du lagat det du ska laga, och kan du i så fall ta hand om resterna?

2. Förvara inte mjölk och andra känsliga kylvaror i kylskåpsdörren, speciellt inte under rötmånaden. Det är den varmaste platsen i kylen!

3. Släng inte frukt som börjar bli övermogen. Skär den i bitar och frys in istället. Perfekt att använda till smoothies!

4. Kom ihåg att bäst före inte betyder ”blir giftigt efter”, det är mer ett förslag för när produkten är som bäst. Ofta håller maten längre än så! Lita på dina lukt- och smaksinnen.

5. Smårensa ofta i kylskåpet, att gå igenom innehållet en gång i veckan är toppen. På så sätt får du bättre koll på vad du har att jobba med och kan ta till vara på det innan det blir dåligt.

Läs också: ”10 tips för att handla mer miljösmart till familjen”

6. Bli expert på skåprensarmat! LOPPIs mat- och bakbloggare Linnéas skafferi tipsar till exempel om ett enkelt pizzarecept som går att variera med det mesta i restväg.

7. Gör en plan för veckans middagar och håll dig till den planen när du handlar för att undvika onödiga inköp.

8. Tänk till innan du slår till på erbjudanden som ”två för 15 kronor”, eller ”ta två betala för en”. Du sparar oftast inga pengar på såna köp om du inte hinner äta upp allt. Ibland är det faktiskt billigare att bara köpa en trots erbjudande!

9. Grönsaker trivs oftast inte med att ligga för hårt pressade eller packade, så få dem att hålla längre genom att förvara dem fritt och luftigt i kylskåp.

10. Mat du fryser in håller sig fräscht längre om du plastar in det så att plasten sluter tätt kring maten.
Prenumerera på LOPPIs nyhetsbrev!

Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här!

Få unika erbjudanden, massor av tävlingar och bra deals till din e-post – varje vecka. Signa upp dig på LOPPI:s nyhetsbrev. Det är helt gratis och du väljer själv om du vill avsluta din prenumeration.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Läs också: Så här tjänar du extra pengar

Läs också

  1. 7 life hacks för alla föräldrar
  2. 10 tips för en bättre familjeekonomi - spartipsen du inte har råd att missa
  3. Så klarar du årets fattigaste månad