Så klarar du årets fattigaste månad

Ekar sparkontot tomt efter jul och nyår? Du är inte ensam. Januari är den fattigaste månaden för många. Men lugn, det finns många saker du kan göra redan idag för att klara dig till nästa lön.

1. Rensa kylen och hitta på nya recept
Oftast finns det massa mat hemma även om det inte ser ut så vid en första anblick. Försök se på råvarorna på ett nytt sätt och se det som en möjlighet att använda din fantasi.

2. Ta med matlådor till jobbet
Skippa allt vad utelunch och middag på restaurang heter. Laga istället storkok hemma, frys in och ta med matlådor till jobbet.

3. Sälj prylar
Rensa garderob, förråd och källare på saker du inte använder. Lägg ut på någon köp och sälj-sajt. Tips! Tänk på att många säljer sina saker i januari, så spana in andras priser innan du lägger ut och lägg dig snäppet under.

Läs också: 8 tips på gratis aktiviteter

4. Gå till biblioteket
Har du och barnen inget att hitta på? Gå till närmsta bibliotek och låna med er böcker hem, bygg en koja och läs. Läsning är en perfekt gratis-aktivitet som främjar språkutvecklingen och tar er till andra platser utan att behöva resa.

5. Gör eget kaffe
En kaffe på stan kan tyckas harmlöst, men en om dagen i en vecka springer snabbt iväg till onödiga utgifter. Gör bryggkaffe hemma och ta med istället i en liten mugg.

6. Maskerad hemma
Låt barnen gå loss i din och partnerns garderob och ha maskerad hemma. Helt gratis och väldigt mysigt och roligt.

7. Träna gratis 
Många hetsar om att köpa gymkort i januari men det är inte direkt gratis. Satsa på långa promenader, joggingrundor och hemmaträning till dess att du är på banan ekonomiskt igen. Vissa gym har ”prova på träning” helt gratis, ett perfekt tillfälle att träna utan att spendera pengar.

Läs också: 5 tips för att spara pengar 

8. Köp inte saker på avbetalning
Även om det lockar att klicka hem nya saker på rean på avbetalning kommer det att straffa sig i längden. Vänta med att köpa saker tills du har pengar, annars hamnar du lätt i en ond spiral.

9. Var ärlig
Även om det är jobbigt att säga att man inte har mycket pengar är det bättre att vara ärlig för nära och kära. Säg att du inte kan följa med på alla aktiviteter just nu.

10. Se januari som en utmaning
Försök vända de negativa tankarna om att du inte har några pengar till något positivt. Se januari som en rolig utmaning och ett mål du bara måste nå med så lite pengar som möjligt.

11. Ha knytkalas och byt kläder
Ordna middagar tillsammans med kompisar och gör ett stort knytkalas. Med er på middagen kan ni även ha kläder ni tröttnat på och byta med varandra.

12. Gör en budget
Tråkigt men sant. Gör upp en budget för hela året så slipper du förhoppningsvis hamna här igen. Även om du inte kan spara tusenlappar i månaden kan varje hundralapp göra skillnad. Se till att inte leva över dina tillgångar och försök ha pengar på ett sparkonto för oförutsedda utgifter.

Foto: Unsplash 

Läs också: Så här tjänar du extra pengar

Läs också

  1. 10 tips för en bättre familjeekonomi - spartipsen du inte har råd att missa
  2. Barnplaggsguiden: 8 tips för att lyckas på loppis