7 life hacks för alla föräldrar

Lekar för att distrahera, knep vid potträning och mindre skärmtid. Det finns en hel del life hacks och husmorsknep som kan underlätta din vardag som småbarnsförälder. Här är 7 av dem. 

1. Handduk i sängen
Rulla en handduk eller en filt och lägg under madrassen på kanten av ditt barns säng för att undvika att ditt barn trillar ut på natten.

2. Förkorta skärmtiden
Om du vill att ditt barn ska sitta mindre tid framför skärmen men ändå låta ditt barn tro att den får se ett helt program kan du starta valfritt program i mitten av det. Det här fungerar bara på mindre barn som egentligen inte bryr sig så mycket om själva handlingen.

3. Skydda barnets kläder
Startar du dagen med att klä på dina barn innan frukosten? Ett trick är att låta barnen äta i pyjamas för att slippa kladd på de vanliga kläderna. Ett annat knep du kan ta till är att dra på barnen en av dina lite större t-shirts ovanpå kläderna.

4. ”Bär mig”
När ditt barn ber dig bära hen trots att hen är fullt kapabel till att gå själv och du inte orkar bära finns det en lek ni kan leka. Fråga om inte ditt barn kan låtsas putta på dig fram längs vägen. Det får ditt barn på andra roligare tankar än att det går. Eller varför inte ta enkla hoppsa-steg tillsammans?

5. Sysselsätt barnet
Ge ditt barn en rengöringstrasa och låt hen hjälpa till med städningen hemma. Resultatet kanske inte blir det bästa alla gånger, men ditt barn kommer förhoppningsvis tycka att det är kul att få hjälpa till och det blir lite renare på köpet. Dessutom lär sig ditt barn att ta ansvar hemma.

6. Tips vid potträning
Det är inte alltid helt lätt för barn att hantera sin balans på toaletten samtidigt som de ska lyckas ta en bit toapapper från rullen. Ett tips är att ställa fram ett paket med näsdukar, till exmepel Kleenex, vid toaletten som är lätta att ta ur.

7. Slipp tjat i affären
Ett knep du kan ta till för att slippa tjat om ”kan jag få den?” i affären är att ni tar en bild på leksaken eller vad det nu är för någonting som ditt barn vill ha, och säg att du skickar bilden till Tomten. Perfekt för dig som förälder att spara bilderna så du vet vad du ska köpa i julklapp eller födelsedagspresent.

Inspiration: Parenting.com
Foto: Dina Uretski/Shutterstock.com

Läs också: 7 tips på hur man lär barn att dela med sig 

Sådan mor sådan dotter? Vi har plockat fram Hollywoods familjealbum och listat elva stycken kändisbarn som är riktigt lika sina mammor, trots att det skiljer flera år emellan dem. Se den otroliga likheten i videon nedan.

 

Läs också

  1. 10 tankar alla föräldrar har tänkt – känner du igen dig?
  2. 10 tips för bättre harmoni i familjen 2020
  3. 16 enkla sätt att få in mer frukt och grönt i vardagen