Rötmånad i sommar! 8 tips som håller din mat fräsch

Sommar och sol innebär högre temperaturer och mer fukt i större delar av landet. Maten i våra kök lever lite extra farligt – men fortfarande slänger många mer än de behöver. Så vad ska man tänka på?

Rötmånaden infaller oftast i slutet av juli, men det är egentligen vädret, fukten och värmen som avgör om det är dags att vara extra försiktig. LOPPI levererar listan som håller din mat fräsch genom årets rötmånad!

Läs också: Utflykt med barn i Stockholm: 21 tips du INTE vill missa

Rötmånad – tänk på det här

1. Tvätta händerna

Först och främst – håll god handhygien. Ett tips som är viktigt att ta till sig även andra tider på året, men som inte är ett undantag nu.

2. Värna kylan…

Låt inte mat stå framme. Ta gärna med en kylväska till mataffären att frakta dina inköp i extra varma dagar.

3. …och tvärtom

Precis som att kall mat ska vara kall, bör varm mat också hållas varm. Undvik att hetta upp mat flera gånger, det gynnar bakterietillväxten.

4. Kyl ner rester snabbt

Som sagt – lämna inte mat framme länge. Tillagad mat som blivit över bör kylas snabbt för att hålla för funka att ätas igen.

5. Kontrollera kylskåpet

Lagom temperatur i kylskåp är plus fyra till fem grader. Använd en termomter för att se var i kylskåpet det är kallast, och förvara de känsligaste varorna som exempelvis köttfärs och färsk fisk, där.

6. Skilj skärbrädorna

Använd inte samma redskap och skärbrädor för rått kött och annat, som till exempel sallad och bröd som inte kommer upphettas.

7. Byt redskap under grillningen

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använde innan du lassade upp maten på grillen. Bakterier kan sitta kvar i redskapen, och de vill du inte ha på maten du snart ska äta.

8. Men släng inget i onödan!

Lita på dig själv. Ser maten okej ut? Luktar den bra? Smakar den som vanligt? Då är det fritt fram att äta oavsett bäst före-datum.

Artikelbild: Dmitrijs Dmitrijevs/ Shutterstock

Mer:

Egen tacokrydda: 3 recept du borde testa ikväll

Källa: Livsmedelsverket

Läs också

  1. 6 anledningar att handla ekologiskt till familjen
  2. 16 enkla sätt att få in mer frukt och grönt i vardagen