Rensa ur garderoberna och tjäna pengar på dina begagnade prylar

Våren är här och vad passar då bättre än en vårrensning hemma? Vi rensar mer än gärna ur garderoberna och förråden för att sälja av sånt som vi inte längre använder eller har tröttnat på. För sälja och tjäna pengar på dina begagnade prylar, det kan du garanterat göra med rätt knep på vägen. LOPPI:s grundare Katarina Bergegård och Charlotta Wågert ger oss de bästa tipsen för hur du lyckas med din begagnatförsäljning på nätet.

Kom igång!

Det allra svåraste steget är det första. Sätt en kryss i kalendern och få det gjort bara! Ett tips är att göra rensningen till en familjeaktivitet där barnen är med i rensningen. Sätt upp ett mål eller använd som morot vad familjen kan göra tillsammans för pengarna, kanske en rolig vårutflykt eller pengar till sommarens glasskassa?

Det magiska knepet är sen att strukturera upp rensningen. Ställ upp lådor eller kassar och skriv på om de ska säljas/skänkas/kastas/sparas till nästa höst/vinter. En ”Funderarlåda” kan vara en bra mellanväg om ni blir osäkra. Där lägger ni klädesplagg, leksaker eller andra prylar som ni är osäker på vad ni ska göra med. Låt de ligga där ett tag innan ni bestämmer er. Glömt vad som finns i lådan? Då är det antagligen inget livsviktigt som finns där i.

charlotta_wågert_katarina_bergegård_begagnatförsäljning

LOPPI började som en köp-och säljsajt för begagnade kläder och prylar för barnfamiljer

Katarinas och Charlottas bästa tips för begagnatförsäljning på nätet:

• Plocka fram det du vill sälja och sätt gärna ihop ”paket”. Tex ett set med tröja, byxor och mössa som passar ihop!

• Prylarna måste självklart vara hela, rena och fungerande.

• Kolla upp mått och storlekar – fram med måttbandet om så krävs.

• Ta tydliga och skarpa bilder. Gå nära med kameran – bra med detaljer och håll bakgrunden ren för
fokus på det du vill sälja.

• Skriv en informativ och säljande rubrik. Utgå från vad du själv skulle nappa på.

• Skriv en ärlig beskrivning av det du säljer och var relativt kortfattad.

• Sätt relevant pris. Utgå från vad själv betalade och vad du själv skulle kunna tänka dig att betala nu.
Är det knappt använt, ganska använt, mycket slitet? Vissa prylar/kläder har högt andrahandsvärde. Andra finns det gott om och betingar därmed lägre pris.

Vad får du mest pengar för?

Ytterplagg av hög kvalitet som kan användas en eller flera säsonger till har bra andrahandsvärde. Testvinnare (overaller som som Reima, Nanook eller Polarn O. Pyret) är mycket attraktiva.

vårkläder

Sälja kläder på nätet

Som säljare, sätt ihop klädpaket som matchar. Ett par jeans, en tröja och en kofta i samma storlek och i matchande färg och kvalitet är mer lockande att köpa än bara en tröja (frakten kan bli dyr och köpet omständligt för bara ett plagg). Sen finns det så klart alltid undantag: vissa plagg och märken är ”hot stuff” och kan mycket väl säljas som enstaka.

Finns det någon defekt på plagget/varan – ta en närbild på just detta och beskriv tydligt vad som är fel. Köparen vill själv bedöma om detta är något som spelar roll och hur det skulle kunna lagas. Tjockare tyger (t ex overaller) där det har gått en reva kan enkelt lappas med självhäftande goretexlappar. Och resårbanden som lätt går av under skorna går ju för det mesta att byta ut om de fästs med knappar.

Vid försäljning av barnskor kan det vara en stor hjälp för köparen om skons innermått finns angivet i annonsen, eftersom barnskor varierar så stort i storlek mellan modeller och tillverkare.

Läs också: Så här tjänar du extra pengar