Nyårsdagen 2024 – så börjar du året på bästa sätt

Nyårsdagen är en dag fylld med traditioner, vila och firande. Här är några tips för hur du kan göra dagen speciell och minnesvärd.

Ivanhoe på nyårsdagen

En svensk tradition är att titta på filmen ”Ivanhoe” på nyårsdagen. Denna tradition, där den populära versionen från 1982 visas på TV, erbjuder en avslappnande aktivitet efter nyårsnattens festligheter​​.

 

Hur många pizzor säljs på nyårsdagen?

Nyårsdagen är även känd för sin ökade pizza-konsumtion. Det säljs upp till 150% fler pizzor denna dag jämfört med en vanlig söndag. Pizzerior, som Pizzerian Oden i Odensala, förbereder sig för att sälja upp till 1 000 pizzor under nyårshelgen​​​​.

Dukning nyår: Så dukar du för nyårsmiddagen

 

Vad kan man göra på nyårsdagen?

Många av Stockholms populäraste sevärdheter och museer är öppna på nyårsdagen. Denna dag erbjuder en unik möjlighet att besöka platser som ABBA Museet, Artipelag, Drottningholms Slott, och Fjärilshuset Haga Ocean​​.

 

Traditionella aktiviteter på röda dagar

Nyårsdagen är en av Sveriges ”röda dagar”, en helgdag då många svenskar tillbringar tid med familj och vänner, deltar i gudstjänster, handlar, eller njuter av utomhusaktiviteter. Typiska aktiviteter inkluderar att baka specialgodis, dekorera hemmet och njuta av traditionella svenska rätter som sill och köttbullar​​.

 

Nyårsloften och smörgåsbord

En vanlig tradition är att svenskar bestämmer nyårslöften och äter ett traditionellt svenskt smörgåsbord på nyårsdagen. Det finns också andra evenemang som musikfestivaler och konstutställningar under röda dagar i Sverige​​.

Snittar nyår – 10 ursmarriga idéer

Fyrverkerier och festligheter

Många samlas för att titta på fyrverkerier, lyssna på livemusik och skåla vid midnatt. Dessa aktiviteter bidrar till en festlig stämning och är en trevlig sätt att välkomna det nya året​​.

 

Gudstjänster

Att delta i gudstjänster är ett vanligt sätt att fira nyårsdagen i Sverige. Kyrkor håller särskilda gudstjänster med traditionella psalmer och liturgier, öppna för alla. Efter gudstjänsterna brukar det vara samlingar för mat och samtal, vilket är ett utmärkt tillfälle att lära sig om svenska traditioner och kultur​​.

20 roliga nyårslöften för 2024

 

Traditionell mat

På nyårsdagen serveras ofta traditionella svenska rätter som smörgåstårta, pytt i panna, lutfisk, inlagd sill, köttbullar, samt efterrätter som semlor och kladdkaka. Dessa maträtter är en viktig del av firandet och bidrar till en mysig och familjär stämning​​.

 

Nyårsdagen erbjuder många möjligheter att njuta av traditioner, god mat, och kvalitetstid med nära och kära. Genom att delta i dessa aktiviteter kan du få en fantastisk start på det nya året.