Barnkalas: Tips på lekar och bus till barnens kalas

barnkalas lekar

Här är några roliga lekar som passar bra för ett barnkalas. Många av lekarna kan man åldersanpassa för både små och stora barn! Är det ett kalas med blandade åldrar kan ge de mindre barnen lite försprång. 

 

 1. Säckhoppning: Anordna en säckhoppstävling där barnen hoppar framåt i säckar mot en mållinje. Den första som når fram vinner!
 2. Hoppa hage: Rita eller markera olika hoppa hage-rutor på marken och låt barnen hoppa och undvika att trampa på linjerna. Den som klarar flest rundor utan att trampa fel vinner.
 3. Hitta skatten: Anordna en skattjakt där barnen får följa ledtrådar och lösa gåtor för att hitta gömda skatter. Det kan vara små godispåsar eller små leksaker som belöning. Den här leken går att anpassa efter ålder.
 4. Sätta svansen på åsnan: Rita eller skapa en bild av en åsna utan svans och låt barnen turas om att försöka sätta svansen på rätt plats. Den som kommer närmast vinner.
 5. Stoppdans: Låt barnen dansa till musik, men när musiken stannar måste alla frysa. Den som rör sig eller fortsätter dansa är ute. Sista personen som står kvar vinner.
 6. Sätta på näsan: Dela ut röda bollar eller näsor av papper och låt barnen tävla om att sätta på näsan på en bild av en clown med ögonbindel. Den som kommer närmast vinner.
 7. Äggstafett: Dela in barnen i lag och ge varje lag en sked och ett ägg. Lagen måste balansera ägget på skeden och föra det från en punkt till en annan utan att tappa det. Första laget som klarar det vinner.
 8. Ballongdans: Sätt på musik och låt barnen dansa runt med en ballong mellan benen. När musiken stannar måste de försöka sätta sig på ballongen och få den att smälla. Den som får ballongen att smälla vinner.
 9. Limbo: Ställ upp ett limbo-stativ eller använd en lång stång och låt barnen försöka gå under stången bakåt utan att röra den eller ramla. Efter varje runda sänker ni stången och den som klarar sig längst vinner.
 10. Vattenballongkast: Fyll vattenballonger och låt barnen stå på avstånd och kasta dem till varandra. Den som lyckas kasta och fånga flest vattenballonger utan att de går sönder vinner.

Dessa lekar kommer att hålla barnen underhållna och skapa glädje och skratt på barnkalaset!

Läs också

 1. 5 smarta lifehacks för småbarnsföräldrar
 2. 10 roliga skämt för barn som garanterat leder till skratt
 3. 10 tips för en bättre familjeekonomi - spartipsen du inte har råd att missa
 4. Barnkalas – ultimata tipsen när du planerar kalas
 5. 8 tips du inte vill vara utan inför midsommar