IVF-pappan om vägen till det efterlängtade plusset

IVF-pappan Gustaf Jonsson, 33, från Stockholm och hans blivande fru Adéle Stjernström har gjort sju försök med IVF. Efter missfall och en lång och krokig väg med endometrios är de äntligen gravida. 
– Jag är superglad, men samtidigt oerhört medveten om att lyckan kan bytas mot sorg när som helst. Fram till vecka 8 var jag extremt nervös och drömde mardrömmar om missfall konstant, säger Gustaf. 

Vägen till plusset har varit ganska lång och krokig för Gustaf och Adéle. Adéle har sjukdomen endometrios vilket gör att hon har extremt ont i magen och nedåt under ägglossning. Efter en graviditet på naturlig väg som slutade i tidigt missfall beslutade sig Gustaf och Adéle för att ta hjälp.
– De första fem insättningarna resulterade inte i några graviditeter. På den sjätte insättningen blev Adéle gravid men lyckan var kort då även den graviditeten slutade i missfall i vecka 6. På den sista insättningen är vi nu äntligen gravida i vecka 15.

Läs också: Bulle i ugnen – ny podd med Nikki Amini och Sara Biderman

2 år av utredningar och längtan

Under totalt två år har Adéle genomgått utredningar, hormonbehandlingar och totalt sju insättningar. Det har varit en tuff tid men Gustaf har hela tiden vägrat ge upp och har försökt se det positiva i det som hänt men ju längre tiden gick, desto mer frustrerad blev han.
– Vi har fått så otroligt mycket bra hjälp. Allt från Endometrios-teamet på SÖS som tog Adéles smärtor på allvar och skickade remiss för IVF-utredning, Stockholm IVF som från första mötet varit otroligt professionella, till BB Stockholm där vi går nu, säger Gustaf.

Skriver öppet om resan

Gustaf driver bloggen ivfpappan.se där han delar med sig av parets resa. Genom bloggen har de fått extremt mycket kärlek och stöd.
– För mig var det helt självklart att dela med mig i bloggen. IVF är väldigt tabubelagt för många och jag vill lyfta fram hur vanligt det faktiskt är att ha svårt att få barn. I skolan lär man sig om att om man missar kondom en gång så är man gravid. Sen jag började skriva om vår resa har det hört av sig många som är i samma sits och som skriver att det är så skönt att de inte är ensamma.

Läs också: 7-årige Theodor kan inte tala, nysa eller skratta högt

Det efterlängtade plusset

Den 5 september 2019 är beräknad födelse för Gustaf och Adéles barn. Även om Gustaf är superglad för plusset är han det med försiktighet.
– Jag är superglad men samtidigt oerhört medveten om att lyckan kan bytas mot sorg när som helst. Fram till vecka 8 var jag extremt nervös och drömde mardrömmar om missfall konstant. Nu vågar jag vara glad men minsta lilla smärta hos Adéle gör mig livrädd. Det känns oerhört häftigt att jag ska bli pappa och är så taggad men är samtidigt ödmjuk inför uppgiften.

“Relationen har stärkts”

Som par kan det vara påfrestande att gå igenom utredningar och behandlingar men Gustaf upplever att de nästan aldrig bråkar och att de försöker ta hand om varandra.
– Vår relation har stärkts. Man prioriterar nog lite annorlunda när man genomgår den här typen av resa. Vi försöker resa och unna oss saker mellan all glädje och sorg för att samla energi.

Läs mer om Gustaf och Adéles resa på ivfpappan.se ››

Läs också

  1. Endometrios – så är det att leva med
  2. Teres: "Läkarna hade fel - de sa att vi inte kunde bli gravida"