Camilla Läckberg: ”Jag föddes till en deckarnörd”

Camilla Läckberg om "Super-Charlie" och sina egna favoriter!

”I femte boken stöter Super-Charlie på sin största utmaning hittills då han upptäcker ett lejon i familjens garage.” LOPPI frågade Camilla Läckberg om nya boken med ”Super-Charlie” och hennes egna favoritböcker som barn. Läs intervjun med Camilla här.

Hallå där Camilla, nu släpper du äntligen den femte boken av Super-Charlie, ”Super-Charlie & lejonjakten”, vilket äventyr får vi följa med på den här gången?

– I femte boken stöter Super-Charlie på sin största utmaning hittills då han upptäcker ett lejon i familjens garage. Han måste agera snabbt för att rädda sin familj. En barnvänlig variant på Lejontämjaren kan man säga.

Hur föddes idén till Super-Charlie? Vem är han?

– Idén föddes när jag väntade mitt tredje barn, Charlie. Syskonen hade väldigt många frågor om sin blivande lillebror och de väckte min fantasi. Så Charlie blev Super-Charlie, en bäbis som fått superkrafter efter att stjärnstoft landade på honom som nyfödd. Han blev familjens hjälte som hjälper sin familj att lösa mysterier med hjälp av sina superkrafter.

Har du någon i ditt liv som är inspirationskällan till Charlies äventyr?

– Berättelserna om Super-Charlie baseras mycket på min egen familj. Alla har ett tecknat alterego tack vare fantastiska illustrationer av Millis Sarri, till och med katterna.
Sedan smyger jag alltid in detaljer från hemmet och mitt liv i böckerna. Bland annat har jag med bokhyllan från föräldrahemmet i Fjällbacka med min pappas ofärdiga manus. Men historierna är så klart hämtade från min vilda fantasi.

super-charlie-bokSuper-Charlie har ju superkrafter, vilket alla barn skulle vilja ha, finns det något du vill förmedla till dina yngre läsare genom Charlie och vad skulle det i så fall vara?

– Det finns ingenting så magisk som litteraturens värld och jag fick själv tidigt upp ögonen för den tack vare min pappas passion för böcker. Jag har alltid haft böcker runt mig i mitt liv, vilket både inspirerat och rustat mig i livet. Det är jag mycket tacksam för.
Barns läsning är därför en mycket viktig fråga för mig. Jag hoppas att Super-Charlie kan engagera barn i läsning på ett roligt sätt och kan få fler föräldrar att läsa för sina barn. Få saker berör så mycket som när barn och föräldrar kommer fram och berättar att de gillar att läsa Super-Charlie.

Vilka sagor/böcker var dina favoriter när du själv var liten?

– Jag föddes till en deckarnörd och hade förmodligen läst alla Agatha Christies böcker innan jag fyllt 10. Bokhyllan hemma var fulladdad med spänning och jag läste allt jag kunde komma åt. Nu vid 41, har ingenting förändrats.

Serien med Super-Charlie är den enda inom barnboksgenren som du har skrivit, kan du beskriva kontrasten mellan att författa deckare för vuxna och spännande mysterier för våra minsta?

– Jag älskar att få skriva för en annan publik, det är otroligt lärorikt. På många sätt är barn betydligt tuffare kritiker – de lindar inte in sin feedback. Gillar de så gör de – gör de det inte, ja då kommer det märkas ganska fort.

Ett sätt att utveckla Super-Charlie är att jag nu tillsammans med artisten Mojje har skrivit en låttext om Super-Charlie. Det ska bli oerhört spännande att se barns reaktioner.

Dina böcker har sålts i miljontals exemplar i 50 olika länder där boken ”Isprinsessan” ligger i topp. Vilken eller vilka av dina böcker är din egen favorit?

– Jag måste säga min senaste bok Lejontämjaren. Det har varit den bok som har tagit längst tid att skriva och som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Att lämna ifrån sig ett manus som tagit omkring tre år kan liknas med en lång förlossning. Man är helt uttömd på kraft. Att den sedan togs emot så väl gör mig så lycklig och stolt.

 

KÖPSTÄLLEN

Här hittar du nya ”Super-Charlie & Lejonjakten”:

Adlibris ››
Bokus ››

super-charlie-mojje

Super-Charlie aktuell med egen låt!

Nu finns också Super-Charlies & Mojjes låt ”Mammagagga ” på Spotify, lyssna här ››