Barnmorskan förklarar: Så förbereder du dig på att föda barn

Barnmorskan förklarar: Föda barn – det här behöver du veta och så förbereder du dig

Att föda barn kan vara bland det största och mest omvälvande en människa är med om i livet. Hur förbereder man sig egentligen på en sådan händelse och vad kan man förvänta sig?

Ja, hur förbereder man sig egentligen på ett maraton som kan börja när som helst på dygnet under cirka fem veckors tid? Sannolikheten att förlossningen startar på dagen du är beräknad att föda är ungefär 5 procent – så ja, det finns inte så mycket mer att göra än att vara redo under en ganska lång tid. 

Föda barn – förlossningens fyra faser

Latensfasen

En förlossning börjar alltid med den så kallade latensfasen. Oavsett om din förlossning startar spontant eller om du bli igångsatt så kommer latensfasen först och den kan börja på tre olika sätt: 

  • värkar
  • vattenavång
  • blödning

De allra flesta förlossningar startar med värkar, cirka 10 procent startar med att vattnet går och så finns det de som startar med en liten blödning, en så kallad initialblödning. 

Latensfasen pågår under olika lång tid, men upp till ett dygn är inte ovanligt – speciellt inte om det är första barnet. Under latensfasen mognar livmodertappen och blir mjuk och modermunnen börjar öppna sig. När modermunnen är öppen ungefär 4-6 centimeter och du har regelbunda värkar som bli starkare och kommer med cirka 2-3 minuters mellanrum går latensfasen över till den aktiva fasen. 

Läs mer: Bebislycka! Så går en förlossning till

Aktiva fasen

När du föder barn är den aktiva fasen oftast den som är mest smärtsam och utmanande. Värkar är starka och kommer oftare nu än under latensfasen. Modermunnen öppnar sig till 10 centimeter och dras sedan som en polotröja över barnets huvud för att sedan försvinna, det som kallas fullvidgad eller retraherad. Därefter kommer nedträngningsfasen.

Nedträngningsfasen

Det är inte alltid dags för dig att börja krysta och barnet att födas när modermunnen är fullvidgad. Det beror på var i bäckenet som barnet befinner sig, är det högt upp ovan spinaetaggarna eller långt ner strax ovanför bäckenbotten? Här kan man behöva vänta och byta ställning flera gånger för att få bebisen att tränga ner den sista biten. Hos en omföderska är det inte ovanligt att nedträngninsfasen sker samtidigt som modermunnen öppnar sig och när barnet föds strax efter man är retraherad. Men för en förstföderska kan nedträngningsfasen ta upp till 2 timmar.

Krystfasen

När barnets huvud, eller rumpa – beroende på vilken del som kommer först, står mot bäckenbotten kommer krystimpulserna vara så starka att det inte går att hålla emot när värkarna kommer. Du börjar krysta och äntligen får du göra något aktivt när värkarna kommer och faktiskt hjälpa till att föda ut ditt barn. Även krystfasen tar olika lång tid, allt från ett par minuter till en timme eller kanske lite mer. Generellt går det snabbare för en omföderska än en förstföderska. 

Kommer jag bajsa när jag föder barn?

Det mest ärliga svaret här är – ja, med största sannolikhet kommer du att göra det. Jag skulle våga påstå att det är fler som bajsar än som inte gör det. Såklart kan det kännas jobbigt, skämmigt, otrevligt, men det är faktiskt helt normalt och något man inte kan hjälpa. När barnets huvud pressar bak mot ändtarmen så kommer bajset som finns där att tryckas ut automatiskt. Så försök att bara slappna av och var trygg i att det finns ingenting som barnmorskan och undersköterskan på rummet bryr sig mindre om än om du bajsar lite, tvärtom blir de nog faktiskt glada. För först kommer bajs och sen kommer bebis – det är sen gammalt. 

Föda barn – efterbörd

Efterbörd är det som vanligare brukas kallas för moderkakan. När barnet är fött dröjer det oftast en stund till moderkakan släpper från livmoderväggen och kan krystas ut. Det gör inte ont att föda ut en moderkaka, den är mjuk och inte alls lika stor som en bebis – men det kan såklart kännas obehagligt. Oftast kommer moderkakan efter 15-20 minuter, men om du inte blöder mycket så kan man vänta upp till en timme innan man kan behöva plocka ut moderkakan på operation. 

Läs mer: 10 saker som sagts under förlossningen

Bristningar när man föder barn

De allra flesta brister i underlivet vid en vaginal förlossning, iallafall lite grann. Enligt en artikel om bristningar på “Mammasidan” är det vanligare för förstföderskor än för omföderskor och det finns en del faktorer som kan öka risken för bristningar, faktorer som kan bero på den födande, på bebisen och på omständigheter under förlossningen. Om man är förstföderska löper man större risk, likaså om det är en stor bebis eller om bebisen föds i en avvikande bjudning. Omständigheter under förlossningen kan var tex om man behöver använda sugklocka eller om du som föder behöver värkstimulerande dropp. Barnmorskan kommer självklart göra allt i sin makt för att du ska brista så lite som möjligt, om du vill läsa mer om hur det går till kan du göra det här. 

Så kan du förbereda dig på att föda barn

Vilket behov man har för att förbereda sig och hur det ska gå till är såklart individuellt. En del vill bara ta det som det kommer, medan andra gärna är förberedda och pålästa in i minsta detalj. Kunskap är makt och det är bra att komma förberedd till en av de största dagarna i livet. Så läs på, föreställ dig ditt bästa och drömmigaste scenario men försök även att sätta ord på ditt värsta scenario och hur du ska göra om det uppstår. Prata med din partner eller stödperson om hur du vill ha det och vad du vill att hen/de ska göra, vad deras roll ska vara. Att skriva ett förlossningsbrev kan också vara ett bra sätt att förbereda sig, och det finns en uppsjö av olika förlossningsförberedande kurser att gå tillsammans med sin partner. Välj den filosofi kring födandet som känns mest rätt för dig och det du tror kommer funka bäst för dig. Utgå enbart från dig själv. 

Tänk på det här när du föder barn:

  • Kom förberedd – var påläst om hur en förlossning går till och vad som händer i kroppen. Det underlättar att veta vad som faktiskt händer. 
  • Ha en plan men var också öppen för att det inte kommer bli exakt som du tänkt. Ha rimliga förväntningar med andra ord. 
  • Tänk att du kan föda barn – att du och din kropp faktiskt är gjord för att klara av det här.
  • Du har huvudrollen i din förlossningsberättelse. Den här dagen handlar om dig. Ta plats, ursäkta inte din existens och våga be om det du behöver. 

Läs mer: Hur var din förlossning? Nu söker vi berättelser till vår artikelserie

Förlossningsdepression eller baby blues – hur vet man?

 

Artikeln är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska. Har du en fråga till en barnmorska? Maila till: [email protected]

Artikelbild: Montage Envato Elements