10 saker som sagts under förlossningen

Kvinna under förlossningen

När kvinnor berättar om förlossningen i efterhand så finns det många ord och fraser som tycks upprepas som en del i förlossningsberättelsen. Vi har samlat ihop ett gäng, känner du igen dig i någon?

“Jag klarar inte det här, det går inte”

Kände du den känslan och till och med sa det rätt ut i förlossningssalen är du långt ifrån ensam. Speciellt vid en utdragen förlossning så kan det ju kännas som att ”finalen” aldrig kommer komma och hopplösheten tar vid.

Barnmorskan: ”Nu ser man huvudet, vill partnern titta?”
Födande kvinna: “NEEEEEEEEJ!!”

För vissa är det inga konstigheter, utan helt naturligt; titta på, bjud in hela släkten till den här coola upplevelsen, ta kort, filma närbilder och sända live. Men för andra kan det vara ett ”big no no”. Oavsett vilken av dessa man är så är det inga konstigheter: din kropp ditt val. Partner: Gilla läget och respektera.

”Var bara tyst!”

Från att ha velat ha tröst, massage i ryggslutet och peppande ord – till att känna att det enda man behöver är absolut tystnad från alla i rummet. Man vill kunna gå in i sig själv och fokusera på smärtan och hantera allt som händer i kroppen.

“Jag vill gå heeeeeeeeeeem!!”

Innerst inne så förstår man ju att det inte är möjligt, man kan helt enkelt inte bara pausa hela förlossningen och huvudet som trycker på som en basketboll mot hela härligheten. Men ändå så är det precis det vissa känner just där och då – att de vill avbryta alltsammans, få en paus, gå hem till tryggheten och kanske komma tillbaka nästa dag för nya tag igen.

”När kommer bebisen?”

Den stora frågan och den mest relevanta, självklart. Men också den frågan som ingen kan svara på såvida man inte har en fullt fungerande spåkula. Det enda man vet säkert är ATT den kommer.

“Det känns som att jag bajsar på mig!”

Och det gör det. Förlossningskanalen och ändtarmen ligger ”vägg i vägg” så att säga, så att det känns som om man gör nummer 2 är mer en regel än ett undantag när bebisen jobbar sig neråt och kan vara ett positivt tecken på att förlossningen går framåt!

“Efter det här så ska JAG f*n få välja namn på bebisen”

Efter att ha upplevt något som troligtvis är den tuffaste, läskigaste, mest smärtsamma och mest utlämnande händelsen i livet kan man ju känna att ett litet veto i namnfrågan är en klen uppoffring för den som stått bredvid hela tiden.

“Hur kan man någonsin vilja göra det här FLER gånger?!”

När man har känslan av ett ”brännande bowlingklot” mellan benen så kan det ju verkligen vara så att det är det värsta tänkbara att någonsin uppleva igen. I efterhand kan det vara så att man till och med blir förvånad över att man en tid efter går i tankarna på att vilja uppleva hela alltet igen.

5 minuter efter förlossningen:

”Det här är det bästa jag gjort i mitt liv!”

Med en bebis på sitt bröst så kan det vara så att allt jobbigt man kände 10 minuter tidigare känns som en droppe i havet. Vissa vill till och med göra om allt igen. Kvinnokroppen och kvinnoknoppen är fantastisk, håller ni inte med?

”Förlåt för att jag var så otrevlig och skrek”

När bebisen är ute och spänningarna släpper så är det inte så ovanligt att man kommer på allt man sagt och gjort och man får dåligt samvete. Vi kan lova att ingen personal eller partner heller för den delen är det minsta arg eller upprörd för vad du har sagt när du var i aktiv förlossning. Förlossningspersonalen har garanterat hört allt du sagt 1000 gånger förut.

Läs också

16 saker man inte vill att ens partner gör under förlossningen
Så går en förlossning till

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock