Tredagarsfeber? Se sjuksköterskans bästa tips

Tredagarsfeber drabbar de flesta småbarn. Men vad händer och vad ska man göra när viruset är på besök? Vi reder ut och sjuksköterskan ger sina tips!

Vad är tredagarsfeber?

Tredagarsfeber låter lite som namnet – barnet får oftast feber i ungefär tre dagar. Tredagarsfeber är en vanlig virussjukdom och den dyker ofta upp när barnet är sex månader upp till två år. Den sprids ofta via droppar i luften eller vid direktkontakt, till exempel om någon nyser eller håller någon i handen. Efter febern brukar utslag uppkomma på magen och ryggen, men alla får inte hudutslag. Barnet brukar i övrigt vara pigga och alerta – precis som vanligt.

Symptom – så vet du om barnet har tredagarsfeber

  • Barnet får feber och kan bli uppåt 40 grader
  • Febern håller i sig i ungefär tre dygn
  • Barnet kan få lindrig snuva och hosta, även lymfkörtlarna i nacken kan bli svullna

Läs också: Barn och feber – 5 tips som lindrar

Hur ser hudutslagen ut?

Utslagen ser ut som blekröda röda prickar och fläckar på kroppen. Vanligast är att de börjar på magen, ryggen och halsen för att sedan ibland sprida sig vidare till benen, ansiktet och armarna.

Utslagen brukar inte klia och försvinner ganska snabbt, det kan dröja några timmar eller så är de borta inom de närmsta dagarna.

Kan vuxna drabbas av tredagarsfeber?

Barn kan bara få tredagarsfeber en gång – därefter är man immun. Tredagarsfeber är vanligt att komma upp till när barnet är två år och Netdoktor skriver att barn antagligen smittas av vuxna som bär på viruset utan att vara sjuka. Nästan alla större barn och vuxna har haft sjukdomen och är därför immuna.

Det här kan hjälpa

Feber är aldrig kul, men det finns små medel som kan hjälpa att lindra smärtan för barnet. Så här säger sjuksköterskan och barnmorskan Rebecca till Loppi.

– Om ditt barn är mycket påverkat av feber så se till att hen får febernedsättande, exempelvis alvedon. Håll sovrummet svalt och skönt och se till att barnet får i sig mycket vätska. Om hen inte vill dricka vatten är det faktiskt okej att ge saft, även om det innehåller mycket socker som många försöker hålla igen med.

Hon fortsätter.

– Feber och sjukdom kan ses lite som ett undantagstillstånd, då är det viktigt att barnet får i sig vätska och energi. Saft, juice eller kanske nyponsoppa kan vara jättebra då. Isglass brukar också vara populärt. Se till att ditt barn har det så bekvämt som möjligt och passa på att mysa och titta på film tillsammans.

När ska man kontakta vården?

Vanligtvis går tredagarsfebern över av sig själv, men har barnet till exempel över 41 graders feber, inte vill äta eller dricka, är stel i nacken, verkar ha ont, gråter mycket eller har feberkramp? Då borde ni kontakta vården!

 

Artikelbild: Sia Sia/ Shutterstock