Veckans helgmums: Semmelrulltårta

Det finns många olika varianter av semlor och varje år dyker det upp nya roliga modeller på den klassiska semlan. Vad sägs som en semmelrulltårta som Linnéas Skafferi gjort? Det är enkelt att göra och den smakar ljuvligt. Ett perfekt kvällsmums i soffan eller som fika till helgens gäster.  

Du behöver:
3 ägg
1 1/1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:  

200 g mandelmassa
2 dl grädde
1 krm vaniljpulverGör såhär: 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Mortla kardemummakärnorna och blanda i. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dom med hjälp av en slickepott. Tillsätt mjölken och rör till en jämn, klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5-7 minuter.
Lägg ett nytt bakplåtspapper på köksbänken. Strö lite socker över. Stjälp upp kakan på bakplåtspappret med ovansidan ned. Lossa försiktigt bakplåtspappret som kakan gräddats på. Lägg plåten upp och ner över kakan och låt svalna något.

Riv undertiden mandelmassan fint. Ha i ett par matskedar ovispad grädde och rör om tills mandelmassan blivit mjuk och krämig. Blanda i vaniljpulvret. Vispa resterande grädde fluffig. Vänd ner nästan all grädde (spar lite till dekoration). Blanda mandelmassan med grädden. Bred detta över kakan i ett jämnt lager. Rulla ihop till en tight rulle.

Tips!
Dekorera den färdiga rulltårtan med spritsad grädde, eller servera en klick grädde till varje rulltårtsbit.

Vill du ha fler recept? Missa då inte Linnéas blogg här och gå även in hos Hannas Bageri som delar med sig av goda bakverk.

Läs också

  1. Så fixar du godaste fikat till helgen - jordgubbssemlor!
  2. semmelkladdkaka
  3. Världens bästa kladdkaka? Här är 11 recept du kommer älska!
  4. 3 recept med Nutella du inte kommer kunna motstå!
  5. Bakdags? Här är 5 smarriga recept på rulltårta