6 tips som underlättar inskolningen

7 tips vid inskolning

Det är augusti månad och vid den här tidpunkten är det många barn som ska skolas in på skola och förskola. Det kan kännas skrämmande och spännande för både barn och föräldrar. Förskoleläraren Sarianne ger 7 tips på hur inskolningen blir lättare för dig och ditt barn. 

1. Var trygg
Det allra viktigaste skulle jag säga är hur viktigt det är att du som förälder känner trygghet och förtroende för pedagogerna på förskolan. Barnen känner av direkt om du känner dig osäker och omedvetet förmedlar du över precis den känslan till barnet. Alla kan känna sig lite nervösa inför allt nytt men känner du dig orolig så fundera över vad du oroar dig över. Ibland kan det lätta om du ställer alla frågor du har till pedagogerna, berätta även om du känner dig orolig inför situationen, en inskolning är till för hela familjen inte bara barnet – du som förälder behöver känna dig precis lika trygg.

2. Lita på pedagogerna
Vi har skolat in många barn genom åren och även om alla barn är olika och kräver sin egen takt känner pedagogerna när det är dags för föräldrarna att gå ifrån första gången.

3. Håll avskedet kort & tydligt
När det är dags för dig att gå, kan det komma tårar men det är viktigt att hålla avskedet kort och tydligt, ett hejdå och en vink så barnen förstår att du går. Försök alltså inte smyga iväg och om barnet är ledset så glor han/hon ofta förvirrad om du kommer tillbaka. Mitt tips är istället att ringa efter femton minuter för att höra hur det går.

Läs också: Leka krig på förskolan – ja eller nej?

4. Berätta om ditt barn 
Berätta gärna om ditt barn under inskolningen, finns det något han/hon tycker extra mycket om. Kanske just ditt barn tycker väldigt mycket om att sjunga, eller vill barnen ha en napp i handen när det är sovdags det är bra om pedagogerna vet så mycket om möjligt om ditt barn. Pedagogerna brukar även fråga men berätta om det är något du kommer på. Den första tiden på förskolan kan det kännas tryggt att ha med sig ett gosedjur som barnet känner igen hemifrån.

5. Var ett stöd för ditt barn
Finns som ett stöd för barnet under inskolningen, hur just ditt barn kommer att reagera är svårt att säga men barnet kommer att släppa dig så småningom och gå på små upptäcktsfärder i miljön. Barn är nyfikna så låt det få ta sin tid och försök inte tvinga barnet till pedagogerna på förskolan det kommer allt eftersom.

6. Fråga på!
Det finns inga dumma frågor, fråga, fråga, fråga pedagogerna på förskolan om du undrar över något!

Läs också: När ska barnet stanna hemma från förskolan

 

 

Läs också

 1. Se upp för löss och springmask – så minskar du risken att ni drabbas!

3 kommentarer

 1. Catherine Engelbrekts skriver:

  Alla tips för inskolning är alltid bra men vad som kan vara av extra vikt att veta vid inskolning i januari i förhållande till augusti är att förkylningar och sjukdomar är fler är någonsin. Detta är något jag själv inte hade tänkt på då min son skolades in en varm augusti medan dottern skolas in nu. Vi började redan lite i december och då klarade hon tre timmar innan hon blev sjuk nu i januari några fler timmar innan influensan bröt ut. Hade jag tänkt på detta så hade jag nog väntat med förskola till efter sommaren.

 2. T skriver:

  Hej.
  Vi håller just nu på att skola in vår pojk. Efter första dagen gick både min sambo och jag hem med en sådan där känsla att något inte riktigt kändes rätt. Nu har vi varit där fyra dagar och har en känsla av att allt är fel. Vad gör man då?
  Vi har en äldre dotter som gått på fsk och jag själv har arbetat på fsk i mer än 10 år så erfarenhet av förskola har vi att referera med.
  Alt.1 prata med pedagogerna som jag tycker gör ett oprofsigt jobb
  El
  Alt.2 gå till förskolechefen??

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.