Åksjuka barn: Tips för barn som är 2 år och äldre

åksjuka 2-åringar

Det är inte ovanligt att mindre barn blir åksjuka när de åker bil, men det kan förstås vara besvärligt och inte minst jobbigt för barnet. Ibland behöver man trots allt åka bil, och ibland kanske även lite längre sträckor. Här kommer några tips för att lindra åksjukan.

Lindra åksjuka: Pauser

Att stanna regelbundet och ta en paus kan hjälpa mycket, speciellt om det tar en liten stund innan barnet blir åksjukt. Då hinner illamåendet knappt komma innan det är dags att stanna igen, och att gå ur bilen och få frisk luft kan lindra. Ta hellre flera korta pauser än en längre paus.

Lindra åksjuka: Låt barnet titta på vägen

Att låta barnet kolla på en surfplatta eller pyssla med något för att lindra illamåendet är ingen bra idé, eftersom det snarare kan förvärra illamåendet. Det bästa är att låta barnet titta på vägen.

Lindra åksjuka: Frisk luft

Att få frisk luft kan också lindra illamåendet, och det behöver inte bara vara när man stannar bilen. Om det inte är väldigt kallt ute så kan det vara en bra idé att öppna ett fönster och släppa in den friska luften.

Lindra åksjuka: Distraktion

Att distrahera med surfplatta och liknande är som sagt ingen bra idé, men det finns andra sätt att distrahera. Ni kan sjunga sånger, berätta sagor eller prata om det ni ser utanför fönstret.

Lindra åksjuka: Armband för åksjuka

Även om det finns tabletter som kan vara effektiva så är dessa endast för lite äldre barn, så detta är inte till någon nytta just för 2-åringen. Det finns dock åksjukearmband som kan vara effektiva för båda vuxna och barn, och dessa är även
återanvändningsbara. För en del fungerar det inte alls, men för andra är det väldigt effektivt, så det kan vara värt att testa. Fråga på apoteket vilka armband som kan användas av tvååringar.

Lindra åksjuka: Minimera lukter

Lukten av till exempel mat, tobak och bensin kan förvärra illamåendet så försök minimera lukter i bilen. Undvik till exempel att äta i bilen, och om det mot förmodan luktar någonting så kan det vara en bra idé att låta alla dörrar stå öppna när ni stannar och tar en paus.