Gravid och illamående? 10 tips som kan lindra graviditetsillamående

graviditetsillamående

Graviditetsillamående är väldigt vanligt och det kan vara svårt att veta hur man ska hantera det. Det är mycket som händer med kroppen när man är gravid och just illamåendet är ett stort problem för många. Att bli av med illamåendet helt kan vara svårt men vi har listat 10 tips som kan lindra ditt graviditetsillamående.

 

10 tips som kan hjälpa dig att lindra graviditetsillamående


1. Spy när du behöver spy
Ibland kan det kännas jobbigt att vara illamående och man kan vilja ”hålla inne” en eventuell spya. Men gör inte det! Spy när du känner att du behöver och svälj inte tillbaka bara för att du kan. Vissa gånger går det ju verkligen inte att hålla nere en spya och oftast mår man lite bättre efteråt.

2. Drick saft
Att dricka saft eller något annat kallt med lätt smak kan fungera för många som vill lindra sitt graviditetsillamående för en kort stund. Blanda en stor kanna med saft, ställ den i kylen och när du känner att illamåendet kommer krypandes kan du hälla upp en glas och smutta lite i taget.

3. Ät hårt godis
Viktigt att tänka på är att alla knep inte kommer att fungera för alla! Om du har ett speciellt knep som fungerar för just dig, kör på det. Vissa gillar exempelvis att äta hårt godis som Werthers kolor medan andra gillar att äta sura lakritsgodisar som djungelvrål. Är man gravid och illamående är alla goda knep tillåtna!

4. Ät det du vill när du vill
Anpassa dig efter ditt mående och tvinga inte i dig frukost, lunch och middag. Vill du äta på morgonen så ÄT, vill du bara ha lite frukt mitt på dagen så ta det osv. Gör det som krävs för att just du ska må bra och var inte så strikt!

5. Vila mycket
Ganska självklart egentligen! Men efter de värsta spyattackerna kan din kropp bli trött, seg och behöver återhämta sig. Sov ett par timmar och förhoppningsvis känns det lite bättre efteråt och ditt graviditetsillamående har minskat.

Mer: 5 missar vi alla gjort med första barnet

6. Kex och bröd
Rån, mariekex eller kanske salta kex? Om du mår väldigt illa, har spytt mycket och inte kan få i dig något, kan du knapra på ett kex eller bröd. För många fungerar även tunnare knäckebröd eller en vit, mjuk macka utan någonting på.

7. Undvik mejeriprodukter
Yoghurt och mjölk är inte särskilt gott att spy upp. Dessutom kan mejeriprodukter få ditt innehåll i magen att vända sig extra mycket när du mår illa. Det är kanske inte heller just det som du är sugen på när illamåendet har kickat in!

8. Vattenmelon och gurka
Att dricka vätska är bra när man är illamående och spyr men för många kan det vara svårt att klunka i sig ett glas vatten. Prova därför att äta en gurka eller vattenmelon. Dessa innehåller mycket vätska och kan vara svalkande när du känner att du mår illa.

9. Småät hela tiden
Som gravid kan man känna sig hungrig lite hela tiden. Gör inte misstaget och strunta i att äta mellanmål eller snacks. Många gravida kan må illa om de äter för sällan. Så ät lite hela tiden!. Riskakor, nötter eller frukt är bra tips på vad du kan snacksa på för att bli av med illamåendet. Som gravid är det faktist helt okej att ha väskan full med gott snacks ifall hungern skulle kicka in oväntat!

10. Drick bubbelvatten
Ett av de enklare tipsen för att lindra gravidillamående är att dricka bubbelvatten. Prova exempelvis Ramlösa och LOKA. Om du ställer in bubbelvattnet i kylen så att det är kallt kan det smaka ännu godare, lindra ditt graviditetsillamående och dessutom ta bort halsbrännan.

Pssst! Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer och har därför uppdaterat artikeln. 

Foto: Evrymmnt/Shutterstock.com

Läs också

 1. 21 ord att hålla koll på under graviditeten
 2. 15 saker du vill veta om förlossningen – innan det är dags
 3. 10 saker du önskar att du hade vetat innan du blev förälder
 4. 10 sneaky saker en småbarnsförälder gör för att få ligga

3 kommentarer

 1. Fyrbarnsmamman skriver:

  Äntligen en vettig lista mot graviditetsillamående. Har haft konstant illamående och kräkningar i nio månader alla mina fyra graviditeter och många av de här råden känns verkligen som något som funkar åtminstone för att lindra lite. ??

 2. Lise skriver:

  Är det inte dumt att äta för mycket lakris som gravid? Att det finns några risker med det?

  1. LOPPI skriver:

   Det stämmer, man ska vara försiktig med lakrits under graviditeten. Livsmedelsverket rekommenderar gravida att äta max 50 gram/dag. Är du väldigt illamående kan en liten bit lakrits hjälpa för stunden. Men som sagt, håll dig inom de rekommenderade mängderna.

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.