Veckans helgmums: Sega chokladmaränger

Äntligen helg! Här är ett recept på mumsiga stora och sega chokladmaränger från Niiiniskitchenlife. De passar perfekt som dessert eller till lite glass. 

6-7 mellanstora maränger.
Du behöver:
4 Äggvitor
2,5 dl Strösocker
75 g mörk choklad av god kvalité

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Separera vitorna från gulorna.
Häll vitorna i en bunke som tål kokande vatten, t ex en rostfri bunke. Jag använde min bunke till köksmaskinen. Sänk sedan ned bunken i det småkokande vattnet.

Hela kruxet med en riktigt seg och god maräng är att den måste upp i värme först. Så nu ska alltså denna marängsmet komma upp i 60-65 grader under konstant vispning. Nina stannade när den var 60 grader och  använde en kött-temp för att ta tempen på det.
marang_bild

När det kommit upp i värme så tar du av den från värmen och fortsätter att vispa den. Nina satte bunken i sin köksmaskin och lät den stå och vispa där, det går också bra med vanlig elvisp såklart. Man vispar så länge till marängen svalnat helt. Smält chokladen och ställ den åt sidan.

När marängsmeten är färdigvispad och svalnat av helt så häller du ner chokladen och vänder om med en slickepott. Klicka sedan ut marängen på bakplåten med hjälp av två stora skedar. Marängsmeten är verkligen superkladdig nu så se till att lägga allt i blöt direkt efteråt.

Grädda sen marängerna i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. En bra regel att kolla när de släpper från bakplåtspappret. De blev sådär härligt sega inuti. Ät och njut!

Vill du ha fler recept? Missa då inte Ninas blogg här. Eller gå in på Hannas blogg här för fler härliga recept. Även Linnéas Skafferi delar med sig av goda bakverk och matiga recept.