Så vårstädar du uteplatsen – 10 tips

Äntligen vår och lite varmare väder även om den riktiga värmen inte riktigt kommit än. Vad passar inte bättre än att passa på att röja och fixa på uteplatsen eller balkongen? Här är 10 tips för att på ett smidigt och enkelt sätt få uteplatsen att kännas som ny igen.

1. Släng gammalt och trasigt
Börja med att rensa bort trasiga krukor och gammalt bråte. Många tycker att uteplatsen eller balkongen är den perfekta förvaringsplatsen under vintern. Dags att väcka liv i din uteplats igen! Tänk på att källsortera när du rensar för att hjälpa miljön.

2. Använd små medel
Tänk på att du inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Med små medel kan uteplatsen/balkongen kännas som ny igen. Du kanske kan möblera om istället för att köpa massa nytt? Ett annat tips är att måla om saker för att få en känsla av nytt.

3. Kryddor i krukor
Det kan ta tid att få fart på en plantering. Ett snabbt och enkelt sätt att få uteplatsen att kännas grön är att köpa färska kryddor och plantera i lite större krukor med ny jord. Perfekt att gå ut och plocka lite färska kryddor eller örter till matlagningen.
balkongvaxter

4. Flytta ut inredningen
Se vad du har inomhus som skulle kunna få flytta ut under våren och sommaren. Kanske har du redan massor av fina kuddar och plädar som passar på din uteplats?

5. Dränering i krukor
Något som är väldigt viktigt när det kommer till plantering av växter i krukor är dräneringen. För att växter och blommor ska trivas i krukor behöver vattnet kunna komma igenom krukorna. Om det inte gör det är det lätt att växterna drunknar/ruttnar. Ett tips är att slå några hål i botten av krukan. Är krukan i zink går det bra att använda en hammare och spik eller skruv för att göra flera små hål. I lerkrukor är det oftast redan ett hål i botten. Använd gärna lekakulor eller liknande i botten av krukan för ännu bättre dränering.

6. Läs på om blommorna/växterna
Har du en solig balkong/uteplats eller är det konstant skugga? Fråga i din blomsteraffär/växthandel vilka växter och blommor som kan trivas på just din uteplats. Vissa blommor trivs att stå i direkt solljus medan andra mår bättre av en lite skuggigare miljö.

7. Förvaring
Ett tips om plats finns är att ha en förvaringslåda för dynor/kuddar så att du slipper bära in och ut dessa hela tiden. Att använda en bänk som förvaring kan vara smart så får förvaringen ännu mer funktion än bara just förvaring. Då kan du även använda bänken som en sittmöbel.

8. Belys på fler ställen
Se till att ha fler olika ljuskällor. Det ökar mysfaktorn och gör att det känns mer ombonad. Satsa på ljusslingor, ljuslyktor med värmeljus eller varför inte solcellslampor som laddar upp sig själv med hjälp av solen? Smart, fint och bra för miljön. Det finns mängder av solcellslampor att välja mellan på marknaden i form av ljusslingor, belysning i stenar eller lyktor.
belysning

9. Textilier ger mysfaktor
Att hänga upp gardiner utomhus kan göra väldigt stor skillnad. Inspireras av solbäddarna i Grekland och häng upp transparenta tyger som får rama in uteplatsen. Mattor är ett annat grymt knep för att få det att kännas mer ombonat. En trall gör även väldigt mycket för en balkong, eller varför inte prova konstgräs för riktig utomhuskänsla?

10. Detaljer
Små vaser och ljuslyktor kan vara ett sätt att få uteplatsen att kännas personlig. Ett knep för att få uteplatsen mer ombonad är att jobba i olika höjder. Häng saker från taket, ställ krukor på andra upp- och nervända krukor för att få olika höjd på växterna. Blanda stort och smått helt enkelt. Har du den klassiska stegpallen i trä från IKEA? Ett tips är att betsa eller måla om den och sedan använda den som inredningsdetalj. Den är perfekt att ställa krukor på och runt.

Foto: Istockphoto

Läs också

  1. Barnplaggsguiden: 8 tips för att lyckas på loppis
  2. 25 roliga saker att göra utomhus
  3. 10 tankar alla föräldrar har tänkt