Så väljer du rätt åkpåse – Experten tipsar

Experten: Så väljer du rätt åkpåse

Behöver man verkligen en åkpåse till vagnen? JA, menar LOPPIs barnklädesexpert Sheila Arnell. Här ger hon sina bästa tips inför ditt åkpåseköp.

Ombonat, lagom varmt, torrt och mysigt. Att få till en bra transport- och viloplats i vagnen går lätt om man köper en åkpåse. Vi tog ett snack med LOPPIs barnklädesexpert Sheila Arnell om hur man ska göra för att lägga pengarna på den bästa modellen, och fick flera utförliga recensioner på köpet.

Läs också: “Så skyddar du din bebis mot förkylning och sjukdomar i vinter”

Varför ska man ha åkpåse?

– Det är otroligt bra att ha, och köper du en kan jag nästan garantera att ni har lång användning för den. De kan vara mysiga och värma från att bebisen är nyfödd till att barnet är tillräckligt stort för att sluta åka vagn. För bebisar kan man komma undan att köpa overall om man har en bra åkpåse. Då kan det räcka att ha en tunn fleeceoverall och bara åkpåsen kalla dagar, och att ha en kofta och bara åkpåsen lite varmare dagar.

Sheilas son Ian sussar sött i en åkpåse från Carena.

Finns det åkpåsar som passar på vår och höst?

– Självklart! Det finns åkpåsar för de flesta väder. Allt från de som håller värmen i iskyla till fleeceåkpåsar som är mer  som en filt i åkpåseform. En sån skulle jag sikta på vid mildare vader.

Läs också: “Klä din bebis rätt i vinter – Sheila tipsar vid val av overall”

Vad ska man tänka på när man väljer mellan olika märken och modeller?

– Det är viktigt att man kan öppna åkpåsen i olika etapper, det är ett smart sätt att reglera temperaturen på. För nyfödingar kan det vara mysigt att kunna bädda in hela dem, för att få till den där kokongkänslan, samtidigt som det är jätteviktigt att kunna öppna upp och släppa in luft när man till exempel går in i en mataffär för att barnet inte ska bli för varmt. Har du ett förskolebarn som åker vagn är det bra om åkpåsen går att öppna upp nertill så att skorna kan sticka ut och du slipper en grussamling i botten av åkpåsen. Vill du ha en åkpåse som du kan använda både när det är iskall vinter och mild vår ska du välja en med avtagbart och utbytbart lock. Såna modeller finns! Överlag – välj en åkpåse som har vad det krävs för att hålla barnet varm och torr samtidigt som den ska vara enkel och smidig att använda.

Vill du ha en åkpåse för vår och höst? Det finns!

För vår- och höst är det bra med en tunnare åkpåse, tipsar Sheila. Här är en variant från Skip hop!

Hur mycket pengar är rimligt att lägga på en åkpåse?

– Personligen tycker jag inte att man ska vara snål när man väljer åkpåse. Håller åkpåsen bra kvalité kommer ni kunna använda den långa perioder, och flera år. De har även ett visst andrahandsvärde.

Spana in Sheilas recensioner här!

Här kan du läsa Sheilas recension av Elodie details Woodland green åkpåse.

Här kan du läsa Sheilas recension av åkpåse från Mini rodini.

Här kan du läsa Sheilas recension av åkpåse från Carena.

Här kan du läsa Sheilas recension av Umami Mummy bag.

Här kan du läsa Sheilas recension av åkpåse från Skip hop.

Här kan du läsa Sheilas recension av Elodie details dunåkpåse.