Så väljer du rätt åkpåse – 4 saker att tänka på

Behöver man verkligen en åkpåse till vagnen?  Ja, anser många. Men hur vet man vilken åkpåse man ska köpa? Här är 4 saker att tänka på!

Ombonat, lagom varmt, torrt och mysigt. Att få till en bra transport- och viloplats i vagnen för ditt barn blir lätt om man köper en åkpåse. Men det är inte alltid lätt att veta vilken modell man ska lägga pengarna på.

Läs också: ”Så skyddar du din bebis mot förkylning och sjukdomar i vinter”

Varför du ska införskaffa en åkpåse

Det är inte bara skönt och varmt för din bebis utan ni kommer även ha väldigt lång användning av en åkpåse. En åkpåse går att använda från det att din bebis är nyfödd till det att barnet är tillräckligt stort för att sluta åka vagn. För bebisar kan man komma undan med att köpa en overall om man har en bra åkpåse. Då kan det räcka att ha en tunn fleeceoverall och att bara ha åkpåsen under kalla dagar. Under varmare dagar räcker det ofta med en kofta och sedan åkpåsen.

Anpassa åkpåse efter väder!

Självklart! Det finns åkpåsar för de flesta väder. Allt från de som håller värmen i iskyla till fleeceåkpåsar som är mer som en filt i åkpåseform som man kan använda vid mildare väder. En bra idé kan vara att köpa en av varje inför båda säsongerna eller köpa en med någon form av multifunktion. Dessa åkpåsar brukar man kunna byta foder på vilket kan vara bra beroende på väder och temperatur.

Att tänka på gällande modell och märke

Det är viktigt att man kan öppna åkpåsen i olika etapper, det är ett smart sätt att reglera temperaturen på. För nyfödingar kan det vara mysigt att kunna bädda in hela dem, för att få till den där kokongkänslan. Samtidigt är det jätteviktigt att kunna öppna upp och släppa in luft när man till exempel går in i en mataffär för att barnet inte ska bli för varmt.

Har du ett förskolebarn som åker vagn är det bra om åkpåsen går att öppna upp nertill så att skorna kan sticka ut och du slipper en grussamling i botten av åkpåsen. Vill du ha en åkpåse som du kan använda både när det är iskall vinter och mild vår ska du välja en med avtagbart och utbytbart lock. Såna modeller finns!

Välj åkpåse med omsorg!

En åkpåse används som sagt för att hålla ditt barn varm och för att hen ska ligga mjukt och skönt i vagnen. Var därför inte snål när du ska välja modell och märke. Håller åkpåsen bra kvalité kommer ni kunna använda den långa perioder, och flera år. De har även ett visst andrahandsvärde.

Foto: Oleggg/Shutterstock.se

Läs också: 8 saker om barnkläder som alla föräldrar bör veta 

Dags för baby shower? Här är 14 rolig lekar som kommer höja feststämningen och dessutom bjuda på en hel del skratt! Se mer i videon nedan.