Julmusik: 10 klassiska låtar som måste spelas i jul

Julmusik

Julmusik är förstås ett måste till julen. Julkänslan uteblir helt enkelt utan rätt låtar och därför har vi listat 10 klassiker som går hem i de flesta hemmen! Vilken är din favorit?

Självklart är det julmusik som gäller när julen kommer allt närmre. Om du har glömt bort vilka låtar som bara måste spelas under julen har vi gjort det enkelt för dig genom att lista tio klassiska jullåtar.

1. Tänd ett Ljus

Poptrion Triad som bestod av Niklas Strömstedt, Lasse Lindbom och Janne Bark spelade in denna låt 1987. Jullåten blev väldigt populär i Sverige under 2000-talet. Varför inte lyssna på låten och räkna hur många gånger ordet ”dom” sjungs?

2. Jul, jul, Strålande Jul

Gustaf Nordqvist och Edvard Evers komponerade denna klassiker 1921 och omarbetades sedan för kör 1940. Carola Häggkvist har bland annat gjort en väldigt populär version av låten.

Jullåten finns också i en engelsk variant och heter då ”Wonderful Peace” där texten skrivits av Norman Luboff.

3. Mer Jul

Om du vill ha julmusik som tar upp flera jultraditioner i låttexten så är denna låt helt perfekt. ”Ge mig en svårknäckt nöt, sötare gröt, djupare dopp i grytan” är ett exempel på textens väldigt juliga tema.

Den är gjord av Adolphson & Falk och släpptes 1982. Även Amy Diamond har spelat in en version av jullåten.

4. O, Helga Natt

Ibland kallas detta musikstycke för Adams julsång på svenska. Från början är det en franskspråkig julsång som komponerades 1847 av Adolphe Adam i klassisk romansstil, den är inte särskilt lämplig att använda som församlingssång och därför förekommer den endast i ett fåtal psalm- och sångböcker.

Många svenska artister har dock tolkat detta verk på sina julskivor. Natten till julafton spelar, traditionsenligt, Sveriges radio P3 och P4 ”O helga natt” med Jussi Björling som första melodi.

5. Nu Tändas Tusen Juleljus

Sången är en av de mest sjunga julsångerna över huvud taget då den skrevs av den svenska författarinnan Emmy Khöler 1898. Ända sedan 1900-talets början låten sjungits i både kyrka och skola, år 1986 togs den även in i den svenska psalmboken.

Många kända svenska artister har genom åren tolkat låten. Ingen spellista för julmusik är komplett utan någon version av denna klassiker.

6. Happy X-mas (War is Over)

Om du är ute efter julmusik från internationella artister är den här låten ett måste till spellistan. Den är skriven av John Lennon och Yoko Ono. Sången gavs ut 1971 och var en protestsång mot det pågående Vietnamkriget. I denna kontext blir refrängen extra slagkraftig: ”A very Merry Christmas and a happy new year, let’s hope it’s a good one without any fear”.

7. Last Christmas

Låten är skriven av George Michael och den lanserades på singel inför julen 1984 av den brittiska popgruppen Wham!. I dag betraktas den som en riktigt julklassiker.

Julmusik behöver egentligen inte innehålla så många referenser till julfirande, det är den här låten ett bevis på då den egentligen handlar mer om en kärleksaffär, slädbjällrorna som hörs i bakgrunden kombinerat med att ordet ”Christmas” nämns då och då i texten är tillräckligt för att den här låten ska ge den rätta julkänslan.

8. Do They Know It’s Christmas

Bob Geldof och Midge Ure skrev detta julalster som spelades in av Band Aid och släpptes som singel inför julen 1984. Det är en av de mest sålda singlarna genom tiderna med nästan fyra miljoner sålda exemplar.

Låten gavs ut för att samla in pengar till svältande i Etiopien.

9. Feliz Navidad

Den här låten är väldigt populär att ha med i spellistor för julmusik i USA. Feliz Navidad, som betyder God jul på spanska, har även blivit en alltmer populär låt i Sverige under de senaste åren. Genren är latinopop och låtskrivaren, José Feliciano, föddes i Puerto Rico men växte up i New York.

10. Fairytale of New York

Om du letar efter julmusik i form av duetter är denna förmodligen den absolut mest berömda. Sångaren Shane McGowan, från folkrockgruppen The Pouges, skrev denna låt som gavs ut 1987 och han framför den tillsammans med Kirsty MacColl.

Jullåten handlar om två irländska immigranter som träffats i New York och blivit förälskade.

Du kan komma åt hela vår spellista på Spotify genom att klicka på den här länken!

Läs också

  1. 6 härliga recept med smak av pepparkaka
  2. 8 tips att göra med resterna från julmaten
  3. 3 juliga recept till advent