Julklappsleken: Tips och regler för en lyckad jul

När julen närmar sig, fylls luften av förväntan och glädje. En av de mest spännande och uppskattade traditionerna under denna festliga tid är julklappsleken. Denna lek är inte bara en utmärkt aktivitet för att sprida julstämning, utan också ett sätt att dela glädjen av att ge och ta emot presenter på ett roligt och interaktivt sätt.

Mysiga julhälsningar till familjen, vännerna och barnen

Vad är julklappsleken?

Julklappsleken är en populär aktivitet där deltagarna turas om att välja och öppna julklappar efter ett bestämt system. Det ger en spännande twist till traditionen av julklappar och är perfekt för familjesammankomster, vänner eller arbetskollegor.

 

Julklappsleken – förberedelser

 1. Bestäm en budget: Det första steget är att bestämma en budget för julklapparna. Detta säkerställer att alla presenter är ungefär lika värdefulla och ingen känner sig utanför.
 2. Välj presenter: Alla deltagare köper sedan en eller flera julklappar inom den fastställda budgeten. Presenter kan vara humoristiska, praktiska, eller personliga – det viktiga är att de är inslagna och anonyma.
 3. Planera spelreglerna: Bestäm regler för spelet. Det finns många variationer, men grundprincipen är densamma: välj en present, öppna den, och nästa person kan antingen välja en ny present eller ”stjäla” en redan öppnad present från någon annan.

Äntligen jul! Här är 40 roliga jullekar för barn

Julklappsleken – regler

 1. Lottning: Alla deltagare drar nummer för att bestämma ordningen de väljer presenter i.
 2. Välja och öppna: Personen med nummer ett börjar genom att välja en present och öppna den inför alla.
 3. Stjäla eller välja ny: Nästa person kan antingen välja en ny inslagen present eller stjäla den som redan är öppnad. Om någon stjäl en present, får den person vars present blev stulen välja en ny.
 4. Gränser för stöld: Ofta finns det regler för hur många gånger en present får stjälas, vanligtvis två till tre gånger, innan den blir ”låst” och inte kan stjälas igen.
 5. Spelets slut: Spelet fortsätter tills alla har en present. Ibland tillåts den första spelaren ett sista byte vid spelets slut.

 

Julklappsleken – tips

 • Variation i presenter: En blandning av roliga, praktiska och unika presenter gör spelet mer underhållande.
 • Stämning: Julmusik och juldekorationer bidrar till stämningen och gör leken ännu roligare.
 • Flexibilitet: Var flexibel med reglerna och anpassa dem efter gruppen för att maximera glädjen.

 

Julklappsleken är ett fantastiskt sätt att skapa minnesvärda ögonblick och sprida julglädje. Genom att följa dessa enkla steg och råd kan du ordna en julklappslek som blir höjdpunkten på din julträff. Glöm inte att det viktigaste är att ha roligt och dela glädjen av att ge, oavsett vilken present du slutar med. God jul och lycka till med julklappsleken!

Foto: Pexels