Julklappstips till barn och vuxna i alla åldrar – här är topplistorna!

Vad ska man köpa i julklapp i år egentligen? LOPPI gjorde en stor undersökning för att få fram topplistor på bra julklappstips till barn, mamma, pappa, mor- och farföräldrar – och du hittar dem här!

Nej, snön ligger kanske inte riktigt vit på taken än, men det börjar bli hög tid att fundera på vad du ska ge i julklapp till nära och kära för att slippa vara ute i sista minuten i jul. För att göra det lättare för dig både att handla julklappar och få till klappar som mottagaren blir riktigt glad för har LOPPI gjort en stor undersökning för att kartlägga årets bästa julklappstips.

Läs också: ”Så mycket lägger svenska föräldrar på julklappar i år”

En bra julklapp till små barn får gärna uppmuntra till kreativitet

Ska du uppvakta en liten bebis på julafton behöver klappen inte vara dyr, enligt LOPPIs julundersökning. Här toppar leksaker med knappar och ljud, samt klossar, listan över vad som är bra att ge i julklapp till en bebis. Hela topplistan och alla julklappstips för bebis under ett år hittar du här.

Är du snarare ute efter en julklapp till ett småbarn ska du, enligt Sveriges småbarnsföräldrar, ha ett liknande tänk men tänka snäppet mer avancerat. Här toppar nämligen både klossar och lego listan över bra klappar. Hela topplistan och alla julklappstips för barn 1-3 år hittar du här.

Läs också: ”Guide: Så väljer du rätt storlek på overall och ytterkläder till barnen”

För ett barn som går sina sista år på förskolan tycker svenska föräldrar överlag att fantasin ska boostas med roliga, kreativa tillbehör. Här verkar de flesta överens om att målarböcker och pysselböcker är en bra julklapp att ge, precis som utklädnadssaker och tillbehör för rollspelslekar. Hela topplistan och alla julklappstips för barn 4-6 år hittar du här.

Föräldrar vill uppmuntra aktivitet med sportrelaterade julklappar till skolbarn

Att hitta en bra julklapp till ett barn som precis börjat skolan är inte alltid det lättaste, eftersom olika personligheter såklart innebär vilt skilda intressen i den här åldern. Trots det verkar föräldrarna överens om att rörelse och aktivitet ska uppmuntras med sporttillbehör, och läslusten ska främjas med bra böcker. Hela topplistan och alla julklappstips för barn mellan 7-8 år hittar du här.

Sporttemat håller i sig även en bit upp i åldrarna. För barn mellan 9-11 år tycker föräldrarna att sporttillbehör är den näst bästa julklappen, slaget av baskläder. Hela topplistan och alla julklappstips för barn mellan 9-11 år hittar du här.

Läs också: ”Ull eller fleece – vad är bäst till barn? Experten förklarar!”

Till äldre barn är det mest populärt att ge pengar i julklapp

Från 12 års ålder verkar föräldrar tycka att pengar börjar bli aktuellt att ge bort i julklapp. I nästa ålderskategori är det nämligen just pengar som toppar listan, tätt följt av baskläder. Här klättrar även en surfplatta upp på plats fyra på listan. Hela topplistan och alla julklappstips för barn mellan 12-14 år hittar du här.

Extra tydlig blir pengatrenden i undersökningens äldsta ålderskategori. När vi frågar föräldrarna om vad som är en bra julklapp till en 15-åring eller äldre ligger pengarelaterade klappar på alla tre topplaceringar på listan, följt av baskläder och en smartphone. Hela topplistan och alla julklappstips för barn 15 år eller äldre hittar du här.

Unnar föräldrar mer egentid

När vi ställde frågan vad som är den bästa julklappen till en mamma eller pappa var föräldrarna eniga. Egentid är den bästa presenten! Gärna i form av en spaupplevelse, restaurangbesök eller bara fritid till intressen. Föräldrarna vill också unna varandra kroppsvård i form av hudprodukter, spaprodukter och liknande. Även mor- och farföräldrar verkar man vilja unna vardagslyx och upplevelser, även om den absolut bästa julklappen enligt svenska småbarnsföräldrar till barnens mor- och farföräldrar är en fotoprodukt med bild på barnbarnen. Här hittar du topplistan med julklappstips för mamma, topplistan med julklappstips för pappa och topplistan för julklappstips för mor- och farföräldrar.

Julguiden på LOPPI ››

Läs också

  1. Julklappstips till barn och vuxna i alla åldrar - här är topplistorna!
  2. Varma och snygga tröjor till mamma - stylisten tipsar!
  3. Stylisten tipsar: Höstens snyggaste mysplagg till mamma