Höstskor till barn – det här ska du tänka på innan du köper

Funderar du också på vilka höstskor du ska köpa till dina barn? Barnplaggsguiden har tidigare gett sina bästa tips. Här får du svar på frågorna du undrat över!

Hej Sheila! Vad ska man tänka på när man köper höstskor till barnen?
– När man köper höstskor ska man tänka på flera saker. Först och främst ska dem passa just ditt barns fot. Du ska inte köpa exempelvis Vikingskor för att du tycker de är snygga, du ska köpa dem skor som passar just ditt barns fot. Det är så viktigt när det kommer till de små fötterna, att inget klämmer och trycker på fel ställen. Passform är a och o. Sen ska du se till att köpa skor som passar, hela tiden. Det är så vanligt att man köper för stora skor, för att barnet ska kunna ha dem hela säsongen, det är ju inte så kul att gå i för stora skor? Se istället till att köpa skor med lagom växtmån. 1-1,5 cm på höstskor är bra.

Läs också: Galon eller skalkläder? Barnplaggsguiden reder ut skillnaden

– I Sverige vet vi ju aldrig hur lång hösten är. Ibland är den hela vintern, och ibland försvinner den. Så se till att köpa skor som klarar både det ena och det andra. Till exempel så är det bra att köpa läderkängor eller rejäla skor som klarar lite väta, andas och som är sköna för barnet att gå i. Läder är mitt favoritmaterial för det är naturligt, giftfritt och andas samt klarar en hel del vatten.

Hösten springer ju iväg, och snart är det vinter. Kan man skippa att köpa höstskor och gå på vinterskor direkt?
– Haha, ja, det skulle man ju vilja. Tyvärr så tror jag inte på det. Om man måste kompromissa så skulle jag köpa rejäla sneakers, de kan man ju ha vår, sommar och höst. Men, ofta måste man ändå byta skor då barnens fötter växer så snabbt!

Läs också: Vilka regnkläder är bäst till barn? Spana in LOPPIs stora guide!

Stämmer det att barn inte ska ärva skor från varandra för att sulan är ”intrampad” av någon annan och därmed blir icke-ergonomisk för nästa barn – eller är det bara en myt?
– Det stämmer till viss del. Det är bäst med nya skor, men till exempel en ettåring sliter ju inte så mycket på sina skor, så det skulle jag absolut låta ärva. Riktigt slitna skor (kolla sulan) skulle jag skippa. De kan ha formats efter det andra barnet och tvingar in ditt barns fötter i den ”formen”. Det kan vara oergonomiskt för barnet!

Vilka höstskor för barn som du testat är dina favoriter den här säsongen?
– Kavat Fiskeby, Kavat Tinka, sen neoprenstövlar och sen sneakers från till exempel Hummel!

 

Sheilas bästa tips till dig som ska köpa höstskor till barn:

1. Passform är viktigast

Snöa inte in på ett visst märke, en viss färg eller modell som passar din egen smak. Välj höstskor i en modell som passar ditt barns fot!

2. Köp inte skor med för stor växtmån till barn

Visst, det kan vara smidigt att slippa köpa nya höstskor på ett tag, men det är inte schysst att låta barnet gå runt i för stora skor. En växtmån på 1-1,5 cm på höstskor är lagom.

3. Välj allsidiga skor

Hösten i Sverige är oförutsägbar. Välj därför höstskor som både klarar väta, kan andas och håller värmen. Läder är ett bra material att satsa på.

Läs också: Så får du en snygg mammastil i höst – stylisten tipsar!

Foto:  igor kisselev/ Shutterstock.com

Läs också

  1. Galon eller skalkläder? Här är skillnaden på regnkläderna
  2. Vilka regnkläder är bäst till barn? Spana in LOPPIs stora guide!
  3. Barnens höstkläder - här är bästa checklistan