Skärpta regler vid förlossning och ultraljud efter coronaviruset

Samtliga sjukhus i Stockholms län har skärpt sina säkerhetsrutiner i och med coronaviruset. Detta har lett till oro bland flera gravida som vill ha sin partner närvarande under förlossningen.

Samtliga sjukhus i Stockholms län har nu gått ut med att de har infört nya restriktioner med anledning av coronaviruset. Restriktionerna innebär bland annat att endast en frisk anhörig tillåts följa med sin gravida partner in till förlossningsavdelningen. Skulle din partner alltså känna av förkylningssymptom som rinnig näsa, feber eller hosta, kommer hen inte att få närvara vid förlossningen.

Att ha en stödperson vid en förlossning är väldigt vanligt och för många brukar den personen vara pappan till barnet. Skulle inte pappan kunna närvara vid förlossningen, kan som tur är, andra familjemedlemmar som mormor eller syster få följa med in.

Restriktionerna kan ändras snabbt

Alla sjukhus har olika restriktioner och det är upp till sjukhusen själva att bestämma vad som gäller och inte gäller. Vill du veta exakt vad som gäller på just det sjukhuset du har tänkt att föda på, ska du kontakta förlossningsavdelningen: Tänk också på att restriktionerna kan komma att ändras från dag till dag då läget kan förändras snabbt!

På samtliga sjukhus i Stockholms län, förutom BB Södertälje, får en frisk närstående följa med in till förlossning men inte lämna och åka mellan BB, samhället eller sitt hem. Endast på BB Södertälje är det okej att en frisk partner följer med till BB, lämnar och sedan kommer tillbaka igen.

På nästan alla sjukhus får ingen närstående till den gravida kvinnan följa med på ultraljudsundersökningar. Undantag ger BB Stockholm och BB Södertälje där man får ta med sig en frisk anhörig.

Senaste informationen 

För att få den senaste informationen kan du kontakta varje specifikt sjukhus, förlossningsavdelning eller mottagning i Stockholms län som är listade här. Vill du veta mer om coronaviruset kan du gå in på Folkhälsomyndigheten för att se den senaste uppdateringen!

Foto: Apichart Sripa/Shutterstock.com

Läs också: 5 tips på hur du pratar med barn om coronaviruset

Influencern och entreprenören Petra Tungården blir mamma senare i vår. I ett ärligt inlägg på Instagram berättar hon nu om sina känslor kring förlossningen och om sin kropp under graviditeten. Se mer i videon nedan.