5 tips på hur du pratar med barn om coronaviruset

Många är oroliga för coronaviruset, Covid-19, som sprider sig runt om i världen. Inte minst sagt barn, men det kan vara klurigt att veta hur man ska berätta för dem. Därför har vi listat några värdefulla tips på hur du som förälder kan gå tillväga! 

Att skydda barn från nyheter om sjukdomar och liknande kan låta som en bra idé för dig som är förälder. Men faktum är att barn ofta känner energin runt omkring sig, speciellt om de hör vuxna viska. Därför är det viktigt att låta barnen få ta del av den information som finns och att du som förälder, på ett lugnt och pedagogiskt sätt, berättar för dem vad som faktiskt pågår.

– Utgå ifrån att de flesta barn känner till att det finns ett smittsamt virus, barn tar del av nyheter på olika sätt så en bra idé är att prata med varandra och även höra på när andra pratar, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på BRIS.

En del barn kan också redan ha tagit del av information om coronaviruset på egen hand. Antingen via den intensiva medierapporteringen, diskussioner om viruset vid middagsbordet eller via klasskompisar på skolgården. Många av dessa barn har även en hel del frågor.

Vanliga funderingar hos barn

Några exempel är:

  • Vad heter sjukdomen? Vad betyder det?
  • Kan det hända mig? Kan jag också bli sjuk?
  • Vad händer nu? Vilken hjälp får den som är sjuk?
  • Kan den som är dålig dö? Kan jag dö?
  • Kan jag hjälpa till på något sätt?
  • Varför är jag så orolig, arg eller ledsen?
  • Kan jag berätta för andra om sjukdomen?

När du ska prata med ditt barn om viruset är det först och främst viktigt att du är lugn i tonen, förberedd för frågor och att du inte gör samtalet till något större än vad det är.

– Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver, säger Marie Angsell.

Med hjälp av The Good House Keeping, Vårdguiden och BRIS har vi listat några råd om hur du på bästa sätt kan prata med ditt barn om sjukdomar som coronaviruset.

Så pratar du med barn om coronaviruset

Berätta för barnet så tidigt som möjligt

Prata med ditt barn så tidigt som möjligt. Detta för att undvika att ditt barn ska samla på sig mer frågor och tankar via exempelvis skolan eller hos kompisar. Mycket information som sprids kan vara felaktig och du vill inte riskera att ditt barn blir mer orolig och ängslig.

Ta hjälp av förskolan och skolan

För att veta om ditt barn har funderingar kring viruset kan du prata med personalen på ditt barns förskola eller skola. Berätta gärna för någon personal så att de kan vara uppmärksamma på hur barnet verkar må. Om du känner att du själv inte vill prata med ditt barn kan du fråga personalen om dem kan tänka sig att göra det.

Informera och uppmuntra till frågor!

Om barnet har frågor, behöver dem ha svar på dessa för att känna kontroll och lugn. Ge därför barnet den information som hen vill ha och svara ärligt på frågorna. Men berätta inte mer än nödvändigt och undvik onödiga detaljer. Uppmuntra också till fler frågor så att du inte riskerar att lämna ditt barn ensam med funderingar som kan skapa ännu mer oro. Påminn också barnet om att risken för att bli smittad är liten, och risken är ännu mindre att bli allvarligt sjuk. Särskilt för barn!

Överför inte din egen oro!

Att uppleva eller känna oro inför något kan skildra sig på olika sätt, speciellt mellan barn och vuxna. Skulle du som förälder känna oro över viruset kan det vara en bra idé att du pratar med en annan vuxen innan du pratar med barnet. Annars riskerar du att överföra din egna oro.

Förminska allvaret i samtalet

Under tiden du pratar med ditt barn kan det vara en god idé att se till så att det finns möjlighet att samtidigt göra något annat, till exempel att måla och rita. Har barnet ritat kan ni prata om teckningen samtidigt som ni pratar om coronaviruset. Då tenderar man att förminska allvaret i samtalet!

Foto: Fizkes/Shutterstock.com

Läs också:

“Kan jag ta TBE-vaccin och coronavaccin samtidigt?” Läs svaret här

Krönika: Två planerade kejsarsnitt och stolt som fan

Testa för corona hemma