Ellen Bergström om att bli mamma: ”Omvälvande, magiskt och jobbigt”

Influencer, designer, tv-profil – och nu även mamma! Här berättar Ellen Bergström öppet om förlossningen som tog en tvärvändning, den första tiden med dottern Elsy, förväntningar och det nya mammalivet.

Efter åtta månaders försök fick hon äntligen ett plus på stickan. Ellen Bergström var gravid med sambon Niclas Lij. Trots att Ellen hade planerat hur hon skulle avslöja bebisnyheten gick det inte lång tid innan hon berättade för nära och kära.

– Jag hade planerat att göra värsta grejen men jag är alldeles för dålig på att hålla mig så jag ringde på videosamtal direkt! säger hon och skrattar.

I magen väntade hon en liten flicka och det var när Ellen satt på tåget från Göteborg och gjorde släktforskning som hon såg att sin mormors syster hette Elsy.

– Det var det vackraste namnet jag hört, och när jag sa det till Niclas höll han med direkt. Vi var överens på en sekund, berättar hon.

Blandade tankar om graviditeten

Den nio månader långa graviditeten beskriver Ellen med flera olika känslor. 

– Det var allt möjligt. Ibland var det supermysigt och en annan dag så himla jobbigt. Ibland glömde jag till och med bort att jag var gravid!

Oron, som är vanlig bland många gravida, var inte heller helt bortblåst. Innan vecka 26 kände Ellen inte bebisens rörelser så tydligt i magen och i slutet, när hon gick över tiden med en vecka och fyra dagar, kom oron krypandes igen. Men Ellen var inte rädd inför själva förlossningen. 

– Jag var bara så himla peppad. När jag fick mina första värkar och när slemproppen gick så skrek jag av lycka typ!

”Min kropp vibrerade och skakade”

Men när det äntligen var dags blev upplevelsen inte alls som hon hade tänkt sig. Ellen hade förväntat sig en vaginal förlossning, men istället fick hon göra ett akut kejsarsnitt. 

– Jag minns att jag kollade upp på barnmorskan med livrädd blick, den bad om att få försöka lite till. Men min kropp hade redan försökt lite till, och lite till. 

Hon fortsätter.

– Min kropp vibrerade och skakade. Jag kunde knappt prata. Den var helt slut och orkade inte en värk till, berättar Ellen.

Där och då bestämde hon sig för att släppa allt och bara göra det, hon hade inget annat val.

– Jag kollade in i Niclas tårögda ögon, sedan hörde jag hur de påbörjade arbetet. Det gick fort. Huxflux så var Niclas i ett annat rum med vårt barn!

Baby blues, förväntningar och allt däremellan

Första tiden hemma med en liten nyfödd var en otrolig omställning, något Ellen tycker är viktigt att alla blivande förstagångsföräldrar är beredda på.

– Det har varit omvälvande, magiskt och jobbigt. Allt på samma gång. Man får ta dagarna lite som de kommer, berättar hon.

Elsy har mått bra under de första veckorna. Ellen har däremot själv tampats med livmoderinfektion, eftervärkar och baby blues då man kan bli tillfälligt nedstämd efter att man har fått barn.

– Bilden av att det ska vara helt magiskt när man kommer hem och man ligger i sängen med bebisen sovandes mellan sig är inte alltid sann… Det är säkert så för vissa! Ju mer tiden går så blir det bättre och vi lär känna vår nya familjemedlem, säger hon.

Redan när Ellen som tolvåring började blogga var hon aldrig rädd för att visa känslor eller berätta vad hon tyckte, vare sig det var bra eller jobbigt. Trots det kan hon känna en press över hur hon nu förväntas vara som mamma, speciellt när det kommer till att lägga upp bilder och filmer på sociala medier. 

– En del kan bli så himla upprörda eller skriva om man gör fel, och som nybliven mamma är kritik typ det sista man vill höra. Man kämpar liksom på så gott som man kan, säger hon.

Bebisråd och framtidsdrömmar

När det kommer till mammarollen har Ellen varit väldigt öppen och tagit det lite som det kommer och något som hon har förstått är att alla graviditeter är individuella. 

– Försök att inte oroa dig för mycket, lätt att säga men… Om du oroar dig, våga berätta det för din barnmorska så att du kan få hjälp.

För bebisråd vänder hon sig till sin syster eller bästa vän Amanda och i framtiden ser hon sig själv i ett hus med sin partner Niclas. 

– Drömmen är att ha en stor fin trädgård, växthus, ateljé, pool och ett eller två barn som springer runt! 

Fotograf Nathalie Nyberg

Foto: Nathalie Nyberg

Text: Matilda Törnqvist
Artikelbild: Nathalie Nyberg/ Privat