Därför kan det vara farligt att äta strömming i jul

Såhär i juletider äter du kanske en del fisk? Att fisk innehåller många nyttiga näringsämnen som jod, selen, Omega-3-fett och D-vitamin vet du säkert. Men vet du varför det kan vara farligt att välja strömming på julbordet? 

Det är nämligen så att strömming innehåller höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. För barn eller kvinnor som vill bli eller är gravida är det extra farligt att få i sig av dessa miljögifter.

Vad händer i kroppen

Miljögifter som dioxiner och PCB lagras i kroppen i många år efter att du fått i dig dem. Om du sedan får barn förs dessa gifter över till ammande spädbarn eller foster via modersmjölken eller moderkakan. Eftersom foster och spädbarn är under utveckling är de extra känsliga för dioxiner.

Läs mer om: PCB och dioxiner

Fiskar att undvika

De fiskar du bör undvika är främst feta fiskar från Östersjön och Bottniska viken. Visste du att strömming och sill är samma fiskart? Skillnaden är vart den är fiskad. Är den fångad söder om Kalmar kallas den sill och är den fångar norr om Kalmar kallas den strömming. Majoriteten av sillen som säljs i affärerna innehåller inte höga halter miljögifter men håll ett extra öga på vart fisken är fångad. Även viltfångad lax kan innehålla mer eller mindre mängder miljögifter så ta reda på vart fisken är fångad innan du äter den.

Vad säger kostråden?

Unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, samt barn och ungdomar bör inte äta dessa fiskar mer än 2-3 gånger/år – andra kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan utan att oroa sig.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också

  1. Julbak – 5 smarriga recept med saffran
  2. 6 härliga recept med smak av pepparkaka