Claudia Galli Concha: Så vågar du byta karriär

Har du tröttnat på ditt jobb och är sugen på att göra något helt nytt? LOPPIs toppbloggare Claudia Galli Concha ger sina bästa tips på hur du ska våga byta bana.

Claudia Galli Concha, 38, är en av LOPPIs toppbloggare men är kanske mest känd som skådespelerska. Du kanske såg henne som Frida i Skilda Världar eller som Erica Falck i Fjällbackamorden. Claudia jobbar även som föreläsare och vill peppa och inspirera andra att våga satsa på det man brinner för.
– Min föreläsning är en inspirationsföreläsning och den handlar om mig och min karriär. Jag berättar om hur jag har vågat arbeta med det jag gör, jag har gått igenom hela livet utan att vara fast anställd. Jag ger handfasta tips på hur du kan göra för att våga göra det du älskar. Jag säger inte att alla ska säga upp sig och vara fria, men det går att göra det du gillar vid sidan av till en början.

Vad tror du att folk är rädda för när de ska kasta sig ut?
– Framförallt den ekonomiska tryggheten. I Sverige finns det mycket idéer om hur man ska ha det. Man ska ha två barn, ett hus eller stor lägenhet och en fast anställning. Det kanske inte anses vara helt okej att vara 50 år och arbetslös och börja jobba som florist på lördagarna.

Tycker du att man ska sätta upp en tidsplan för sig själv?
– Ja, efter Skilda Världar när jag var 21 år bestämde jag mig för att ge skådespelarkarriären ett ordentligt försök tills jag var 30 år. Det lossnade när jag var 26 år och var med i Ica-reklamen och sedan gjorde jag teater och film.

Tror du att det är vanligt att tjejer som är mammalediga vill byta karriär?
– Ja, jag förändrades mycket när jag blev mamma. Jag insåg vad som verkligen var viktigt och jag blev så mycket coolare när jag blev mamma. Ängsligheten försvann.
claudiaDragare”Det är okej att misslyckas”
Claudia har ett kapitel i sin föreläsning som handlar om motgångar. Hon har aldrig sett motgångar som ett stopp utan som ett hinder på vägen som hon måste ta sig över.
– Man får helt enkelt tänka om, ta en annan väg eller ändra riktning. Du kanske behöver byta samarbetspartner? I vissa fall är det att lägga ner en möjlighet. Man kanske får inse att man inte tänkte rätt och det är faktiskt helt okej. Jag köpte på mig massa armband en gång som jag tänkte sälja, men det gick inte alls bra. Det är okej att misslyckas även om det är tråkigt och kan bli dyrt. Du måste våga för att lyckas och det är faktiskt inget fel att misslyckas.

Leta efter pirret
Claudia berättar att hon har ett pirr i kroppen varje morgon när hon vaknar, hon tycker att det är spännande att inte veta exakt vad som ska hända och vem som kanske kan maila.
– Jag vaknar varje morgon och det känns som om det vore första dagen i skolan med nya pennor och block. Jag tycker att man ska leta efter det där inre pirret, allt kan hända. Vem som helst kan ringa och vem som helst kan maila. Jag tycker att man ska ha förväntningar och krav på livet, det ska vara roligt att leva.

Läs också

  1. Så klarar du årets fattigaste månad
  2. Linnéa Seidel: "Jag behövde utlopp för min kreativitet"
  3. Filippa Rådin: "Jag för vårt moderskepp stadigt framåt i vår familj"