Bebis med gulsot – barnmorskan svarar på dina frågor

Bebis med gulsot sover i en säng

Förmodligen har du som förälder blivit ombedd att vara uppmärksam på din nyfödda bebis ögonvitor eller hudton. Varför är det så viktigt? Vi reder ut allt du behöver veta om gulsot hos nyfödda och vår barnmorska Rebecca Nilsson svarar på hur behandlingen går till!

Det är vanligt att bebisar under sina första dagar i livet får en gul ton i huden – det är ofarligt och du behöver inte vara orolig. En bebis kan utveckla gulsot dagar eller veckor efter en förlossning och för många kan det kännas läskigt att upptäcka det. Runt 50-60% av alla nyfödda bebisar har gulsot under den första eller andra veckan efter födseln. För de allra flesta går gulsot över av sig själv efter ett par veckor men en del barn kan behöva behandling. 

Så skriver två bloggare om sina upplevelser kring gulsot:

Angelica Lagergren: “Här kan man se hur gul han faktiskt är

Anita Schulman: “Kan vara tecken på gulsot”. 

Därför får bebisar gulsot så lätt

Vi frågade LOPPIs egen barnmorska Rebecca Nilsson om vad gulsot är för något och varför bebisar i så stor utsträckning drabbas av det.

– Förenklat kan man säga att gulsot orsakas av leverns brist på mognad och anpassning, säger Rebecca och fortsätter:

 – Gulsot, även kallat ikterus, är associerat med en gul hudton och gula ögonvitor. Både vuxna och barn kan drabbas av gulsot. Efter förlossningen börjar bebisens kropp att bryta ner överflödet av röda blodkroppar som den inte behöver längre. När det röda färgämnet bryts ner utsöndras istället ett gult färgämne – bilirubin. Bilirubinet är en slaggprodukt som rensas ut av levern, men eftersom nyfödda barn har en omogen funktion i sin lever hinner den inte med och de blir gula.

Bilirubin – det gula i kisset

Bilirubin förekommer i låga halter hos alla människor och utsöndras via levern. När barnet fortfarande ligger i magen tar mammans lever hand om bilirubin från fostret. Hos ett nyfött barn tar det några dagar innan deras lever fungerar tillräckligt bra för att ta hand om bilirubinet i rätt takt. Det här är orsaken till att de många nyfödda barn utvecklar gulsot. Och ja, det är faktiskt samma gula ämne som färgar urinet gult!

Ofarligt men med undantag

I de allra flesta fall är gulsot helt ofarligt, men det finns undantag. Så här svarar Rebecca:

 – Om bilirubinet väldigt snabbt blir för högt kan det leda till skador hos barnet. Det är därför man tidigt undersöker om bebisen har fått gulsot. Viktigt att tillägga är att detta är väldigt ovanligt i Sverige eftersom nyfödda barn kontrolleras för gulsot och behandlas om det behövs. Du behöver med andra ord inte oroa dig om du upptäcker en gul nyans hos din bebis!

När kan man upptäcka det?

Gulsot brukar kunna upptäckas två till tre dagar efter födseln. I vissa fall kan det komma efter några veckor. 

Några symtom du som förälder ska vara uppmärksam på är: 

  • Gulaktig hudton
  • Gula ögonvitor
  • Trötthet hos bebisen
  • Nedsatt aptit

Tips! Håll ditt barn nära ett fönster med dagsljus. Det vita ljuset gör det lättare att upptäcka den gula tonen. Hos ljusa bebisar syns en gulaktig hudton och hos mörka bebisar upptäcker du det lättast genom att titta i ögonvitorna. 

Gulsot kan gå över den “naturliga vägen”

Gulsot behöver inte alltid behandlas utan kan försvinna med hjälp av matning. Vi frågar Rebecca om några vanliga behandlingssätt på gulsot.

– Om man på BB märker att en bebis börjar bli gul behandlar man i första hand med att se till att barnet får mer mat. Antingen genom amning men många barn som får gulsot behöver tillmatas med ersättning. När barnet sen kissar och bajsar försvinner bilirubinet fortare. 

Och om det inte hjälper?

 – Om barnet når upp till högre nivåer av bilirubin använder man ljusterapi. Det kan man göra både på BB och på neonatalavdelning. Barnet ligger under en UV-lampa som bryter ner bilirubinet snabbare, det finns även speciella solfiltar som de kan ha på sig om de ska amma eller vill vara hud mot hud. 

Tar ljusbehandlingen lång tid?

 – Vanligast är att de solar 12-24 timmar, men ibland behövs det mer. Om solningen inte hjälper och bilirubinvärdet fortsätter stiga till väldigt höga nivåer kan barnet behöva en blodtransfusion, men det är väldigt ovanligt.

Ljusterapi är en behandling som går att ta till ifall matningen inte hjälper. Foto: YouraPechkin/Shutterstock

Fungerar ljusterapi även på vuxna med gulsot?

 – Om en vuxen person får gulsot beror det på andra orsaker, ofta en sjukdom i levern. Det kan vara cancer eller andra orsaker och då behöver man behandla på andra sätt beroende på varför hen har fått gulsot.

Det kan kännas så smärtsamt att se sin bebis ligga där på behandlingsbordet. Har du något tips på hur man som förälder kan resonera?

 – Ta hjälp av personalen, kanske har de en solfilt på BB eller neonatalavdelningen som gör att ni kortare stunder kan ha bebis hud mot hud trots pågående behandling. Var så nära ditt barn du kan i alla fall, sjung och nynna för barnet som ju faktiskt känner igen din röst. Tänk också att det går över, att det är bra att ditt barn får behandling och snart är frisk. 

Om du upptäcker något av dessa symtom när ni kommer hem från BB eller efter några veckor så är det läge att kontakta BVC som kommer att vägleda dig.

Har du frågor till vår barnmorska? Maila henne på [email protected]!

Foto: Bonn_A/Shutterstock

Läs mer: 

Vabruari är här – 9 tips på aktiviteter att göra hemma

Barn med corona – 4 frågor med svar

Urinvägsinfektion hos barn måste behandlas omgående