Så kan du förbereda Janssons frestelse dagen innan julafton
Vet du att man faktiskt kan förbereda Janssons frestelse dagen innan julafton? Det är mycket fixande på julafton, det är mat som ska lagas, sista minuten presenter som ska packas in samtidigt som man ska ge barnen en härlig julaftonsdag. Helst ska man hinna njuta också! Här tipsar vi om hur du ska göra för att ha mer tid på julafton och fixa så mycket du kan dagen innan det är dags att servera din Janssons frestelse.
Här är ett enkelt recept på Janssons frestelse
Ingredienser:
- 1 kg potatis
- 250 g ansjovis
- 1 gul lök
- 100 g smör
- 2 dl ströbröd
- 3 dl grädde
- 2 msk senap
Gör så här:
- Skala och skiva potatisen.
- Skär ansjovisarna i små bitar.
- Skiva löken.
- Smält smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk.
- Tillsätt ansjovis, ströbröd, grädde och senap och rör om.
- Lägg ett tunt lager potatis i en ugnsform.
- Fördela ansjovisröran ovanpå potatisen och lägg ytterligare ett lager potatis ovanpå.
- Pressa till så att allt blir jämnt.
- Grädda i ugnen som är värmd till 200 grader i ca 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och ansjovisröran bubblar.
- Servera het med en sallad eller inlagd gurka till.
Läs mer: Nissebus till julafton
Hur man kan förbereda Janssons frestelse dagen innan
- Skär ansjovisarna i små bitar och blanda dem med smör, ströbröd, grädde, lök och senap.
- Lägg en tjock plastfolie på en plats i kylskåpet där det finns plats för en ugnsform.
- Lägg en bädd av potatis i formen och fördela ansjovisröran ovanpå.
- Lägg ytterligare ett lager potatis ovanpå och pressa till för att allt ska bli jämnt.
- Täck formen med plastfolie och lägg den i kylskåpet.
Nästa dag: När du ska värma Janssons frestelse
- Nästa dag, ta formen med Janssons frestelse ur kylskåpet och låt den stå i rumstemperatur i en timme innan du värmer den i ugnen.
- Värm ugnen till 200 grader och lägg formen med Janssons frestelse i ugnen. Grädda i ungefär 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och ansjovisröran bubblar.