5 pyssliga sätt som får ditt hem att dofta jul

Vankas det julfika eller hembesök? Eller vill du bara maxa julfeelingen genom att låta ditt hem genomsyras av enbarrsdoft, saffran, nejlikor och clementiner? Här är några pyssliga tips på hur du får det att dofta ljuvlig jul hemma hos dig. 

Det finns många sätt man kan få det att dofta jul hemma. Många sätt kommer naturligt när man pyntat med nejlikor, stearinljus, enbarr eller satt en saffransdeg.

5 pyssliga tips som får det att dofta jul hemma

  1. Clementiner med nejlikor i
  2. Hemmagjorda kardemummaljus
  3. Saffransbak
  4. Aromatiska bras-startare
  5. Egengjord potpurri

Instruktioner:

1 Clementiner med kryddnejlika 

Clementiner äter vi i stora mängder såhär i juletider. Det kommer med många fördelar. Förutom att det är bra för hälsan med C-vitamin så doftar det ju gott också. Pryd clementiner (eller apelsiner går också bra), med kryddnejlika och häng upp i snöre eller lägg i en fin glasskål tillsammans med kanelstänger och enkvistar. Superenkelt och det kommer garanterat dofta jul hemma.

Bildkälla: Christin Jung/Shutterstock

 

2 Hemmagjorda kardemummaljus

Brukar du slänga stearinljusstumparna efter dem har brunnit ned? Det gör de flesta men det är helt onödigt. Spara stearinljusstumparna och du kan enkelt göra nya doftljus själv. Det enda du behöver göra är att ha samlat på dig stearinljusstumpar. Lägg dem sedan i en metallburk som tål hög värme och koka upp ett vattenbad så att stearinet smälter. Du kan då fiska upp de gamla vekarna som flyter omkring med en gaffel. Krydda med kardemumma och häll över det smälta stearinet i ett glas eller burk du vill ska hålla ditt nya stearinljus. Knyt fast ett snöre eller den nya veken i en gammal glasspinne eller annat föremål du kan lägga på burken medan du häller i stearinet. Låt svalna. Vips – du har tillverkat ett eget doftljus!

hemmagjorda stearinljus får det att dofta jul hemma

Bildkälla:  Ekaterina Kompaniets/Shutterstock

 

3 Saffransbak

Ett garanterat sätt att få hemmet att dofta underbar jul. Okej, kanske inte det enklaste sättet att få det att dofta jul MEN du får supergod fika på köpet! Doften sitter kvar i väggarna och man blir mätt i magen. Perfekt om du väntar besök. Baka underbara släta saffransbullar med recept från Linneas skafferi här. 

saffransbak får det att dofta jul hemma

Bildkälla: Linneas Skafferi 

 

4 Aromatiska bras-startare

Det är inte alla som har en öppen spis eller braskamin hemma. Om du har det är du världens lyckost för då kan du nämligen göra dem här mysdoftande bras-startarna. Allt du behöver är bivax, muffinsformar, klippta vekar och några saker som doftar jul. Sakerna som doftar jul ska du lägga i muffinsformarna. Det kan vara apelsinskal, kanelstänger, enkvistar, kryddnejlika, enkottar, kardemumma eller torkad rosmarin. Fyll muffinsformarna och smält bivaxet i en kastrull. Se till att veken är centrerad och stadig när du häller i bivaxet. Låt sedan stelna. Placera nederst i din öppna spis under veden och låt de juliga dofterna sprida sig.

 

5 Egengjord potpurri 

Egen potpurri på spik? Enbär, kryddnejlika, kanel, äpple, och kanelstänger. Torka och lägg upp snyggt på ett fat eller i glasburkar. Doftar ljuvligt och ser dessutom riktigt pyntigt och snyggt ut med ett fint potpurriarrangemang.

potpurri gör att det doftar jul hemma

Bildkälla: Eliza Berg/Shutterstock

 

Läs mer: Julfilmer på Netflix för barn 2021: 10 mysiga tips

DIY : Så gör du en enkel julkrans till första advent

Artikelbild: Montage/Pexels

Läs också

  1. 24 oförglömliga kärleksfilmer att titta på i jul
  2. 21 tips på julklappar att fynda second hand
  3. 8 recept på enkelt och gott julgodis för barn