DIY : Så gör du en enkel julkrans till första advent

Julkrans Johanna Kajson

Brukar du också tråna efter alla fina kransar som hänger på dörrar och i fönster den här tiden på året? Det är inte så klurigt att göra sin en egen julkrans. Här guidar Loppis bloggare Johanna Kajson dig!

Advent är en tid då vi förbereder oss inför julen. Traditionen att binda kransar är äldre än julen i sig och de har haft olika betydelser genom tiderna, bland annat att de skulle driva bort onda andar. Då band man dem av vassa och taggiga naturmaterial. Kransar av gröna blad som bands under vintertid gav förr ett löfte om vår och solsken, kransen ska även ha varit en symbol för seger, makt och framgång.

De flesta julkransar görs av material som man hämta ute i naturen. Granris, mossa, bär, kvistar, löv och halm är lite av ”standardmaterial” som man sedan kan addera band eller andra dekorationer på efter tycke och smak. Kransen är en mångsidig dekoration och inför jul så passar den lika bra som bordsdekoration, på dörren, på en vägg eller där man önskar.

Så gör du en egen krans

Johanna Kajson gör riktigt fina kransar där hon bland annat tar hjälp av en färdig halmstomme. Hon kallar dessa för  ”enkel tjoff-tjoff variant som VEM SOM HELST klarar av” och delar även med sig av en Youtube-video där hon går igenom steg för steg. Du kan även kolla in hennes Instagram-TV.

Så hur går man tillväga? Här kan du lära dig hur man binder en krans!

Bilder: Johanna Kajson

Läs också: 

Julklappstips till den gravida 2020

Julklappstips till barnen 2020

Julmat från Linnéas skafferi