Alla hjärtans dag före och efter barn – 6 stora skillnader

alla-hjartans-dag-familj
Romantiska parmiddagar och röda rosor bytts oftast ut mot kojbygge i soffan och färgglada pärlhalsband när man skaffar barn. Vi säger inte att alla hjärtans dag nödvändigtvis blivit sämre, bara lite annorlunda när man har har en familj.

Frågar du en småbarnsfamilj vad de har för planer på alla hjärtans dag, kan du förvänta dig att de antingen inte har något bra svar, eller helt enkelt tar själva frågan som ett skämt. Nja, att fira alla hjärtans dag blir inte riktigt samma sak före och efter att man blivit förälder. Låt oss lista några anledningar till varför det klassiska kärleksfirandet sätts en del på paus under småbarnsåren.

1. Presenter

Då: Choklad, rosor eller en nallebjörn tillsammans med ett kort där det står “Jag älskar dig” eller ”Glad alla hjärtans-dag”. Oavsett vad, så tycker du att det är romantiskt och kanske också lite vad du förväntar dig (eller till och med kräver?) (fast det pratar vi såklart inte högt om).

Nu: Till en början smusslas det med chokladasken i tron om att barnen inte ska märka den, för ingen bra förälder ger väl sitt barn godis mitt i veckan (host host). Tre sekunder senare hör du hur barnen mumsar i sig chokladen som du råkat glömma framme på köksbordet. Innan du vet ordet av det ser chokladasken ut som ett slagfält med halvtuggade praliner som ligger huller om buller. Får du en present är det mest troligt ett smycke tillverkat av det finaste, mest färgglada, plastpärlorna – och du bär det stolt tills barnens egengjorda knut lossnar och pärlorna gör chokladen sällskap i kaoset på golvet.

Läs även: ”6 skillnader på att äta brunch innan du fick barn och efter …”

2. Personlig hygien

Då: Att bara fixa håret kunde ta flera timmar. All oönskad hårväxt på resten av kroppen är puts väck och du luktar alldeles, alldeles underbart. Underkläderna har du valt med omsorg och är antagligen mer snygga än bekväma.

Nu: Du unnar dig en fem minuters-dusch medan ett barn står bredvid och rycker i duschslangen samtidigt som ett annat barn hoppar i takt till Paw Patrol-introt i soffan. Du har kanske för dig att du rakat bikinilinjen, men inser snart att det visst var för tre veckor sen och att utväxten är ett faktum (som du inte har tid att ta tag i nu). De enda rena underkläderna du hittar är ett par mormorstrosor och en urtvättad amnings-BH, men de är i alla fall svarta och det är väl alltid något?

3. Klä upp sig

Då: Alla hjärtans dag-outfiten är planerad sedan länge och består av plagg du känner dig som 100 poäng i. Vissa kanske till och med är nya för dagen? Visst, dina Spanx kanske inte är det sexigaste när du ska klä av dig, men du är i alla fall snygg med kläderna på.

Nu: Dina mest stretchiga och noppriga byxor och en skön T-shirt. Du KAN ju klä upp dig för att sitta i soffan och titta på Netflix, men varför skulle du? Att kunna vara helt ofixad och bekväm med en annan person är väl det tydligaste tecknet på kärlek? Din partner borde snarare uppskatta denna kärlekshandling.

Läs även: ”6 relationstips – även när det är tufft”

4. Middag

Då: Planerna för den här kvällen har varit bestämda sen länge, för alla rutinerade alla hjärtans dag-firare vet ju att man måste vara ute i god tid för att få bord på ett mysigt ställe just den här dagen. Portionerna är små men det gör inget, för ni kan ju köpa med er en massa gott hem och avsluta med en lugn myskväll på tu man hand hemma sen. I bakgrunden hörs Stevie Wonders ”I just call to say I love you” minst en gång under middagens gång.

Nu: Ska det lyxas blir det take away från restaurangen runt hörnet, men eftersom alla i familjen trots allt älskar pasta med köttfärssås är det inte helt omöjligt att ni kör på det säkra kortet. Ni gör tappra försök att ställa frågor till varandra eller börja berätta något, men avbryts blixtsnabbt av antingen en liten som bara MÅSTE berätta vem som knuffade vem på föris eller någon som  hostar så frenetiskt att du överväger om du ska göra en Heimlich-räddning eller inte. Som bakgrundsmusik ljuder tonerna av ”Let it Go” från filmen Frost på repeat. Fem minuter senare är middagen avslutad.

5. På tu man hand…

Då: Det finns ju en del förväntningar på den här punkten, eller hur? ….okej, vi erkänner, vi som skrivit den här artikeln är mitt inne i brinnande småbarnsåren och har med handen på hjärtat glömt bort exakt hur sexlivet var pre kids. Men strunt samma, du kan ändå inte komma ur dina Spanx.

Nu: Ni vet båda exakt vad den andra vill ha och hur den vill ha det. I sängen, liggandes, hela natten — sovandes!

Läs även: ”7 fantastiska saker med att ha barn”

6. Kärlek

Då: I såväl ditt kärleksliv som i ditt sexliv hämtar du ”en del” inspiration till från romantiska filmer och böcker. Kanske till den grad att det blir mer förebild än inspiration? Men det reflekterar du inte så mycket över när du funderar över när du är mitt uppe i planering av exakt hur din framtida partner ska vara och se ut – innan du ens mött hen.

Nu: Kärleken har fått vara med om en del. Minst sagt. Konflikter i mataffären, VAB gånger hundra och många sömnlösa nätter. Men nu har ni barn som är den bokstavliga föreställningen av er kärlek till varandra. Ni har matat dem, klätt dem och hållit dem levande — tillsammans. Och de älskar er för det, mer än någon annan i världen!

Artikelbild: Unsplash

Läs också

  1. 5 tecken på att ni bör avsluta relationen
  2. 10 sneaky saker en småbarnsförälder gör för att få ligga
  3. 10 tips för bättre harmoni i familjen 2020